Cum să gătești ouă: 10 moduri!

Există atât de multe moduri de a găti ouă, încât poate fi greu să știi de unde să începi. Aici vom explora zece metode diferite de a pregăti această mâncare delicioasă. Fie că îți plac ouăle fierte, prăjite, omletă sau poșate, avem o metodă pentru tine! Așa că pregătește-te să înveți noi tehnici de gătit și să adaugi niște ouă delicioase în repertoriul tău de mic dejun.

1) Cu partea însorită în sus

Acesta este cel mai simplu mod de a găti un ou. Încingeți puțin ulei sau unt într-o tigaie, spargeți un ou și lăsați-l să fiarbă până când albușurile se întăresc și gălbenușul este fiert după bunul plac. Nu uitați să asezonați cu puțină sare și piper!


2) Amestecat

Ouăle omletă sunt un preparat clasic pentru micul dejun. Pentru a le face, bate niște ouă într-un castron cu lapte (sau apă), condimente și ulei sau unt. Apoi gătiți-le într-o tigaie la foc mic până devin tari, dar încă umede.


3) Peste ușor/mediu/greu

Dacă îți plac gălbenușurile care curg, atunci să gătești ouăle „peste ușor” este calea de urmat. Prăjiți-vă ouăle așa cum ați face pentru partea însorită în sus, dar când sunt aproape gata, întoarceți-le și mai lăsați-le să se gătească câteva secunde pe cealaltă parte. Pentru „peste mediu”, lăsați-le să se gătească puțin mai mult pe prima parte înainte de a se întoarce; pentru „peste tare”, lasă-le să se gătească până când gălbenușul este ferm.

4) Braconat

Ouăle poșate se gătesc în apă clocotită, nu într-o tigaie. Pentru a bracona un ou, spargeți-l într-un castron și lăsați-l ușor în apă clocotită folosind o lingură. Gatiti doua-trei minute pana cand albusurile sunt intarite, iar galbenusul este fiert dupa bunul plac.

5) Coaptă

Ouăle coapte sunt grozave dacă hrănești o mulțime sau doar cauți o modalitate ușoară de a face ouă! Ungeți o tavă de copt (sau două) cu puțin unt sau ulei, spargeți ouăle, asezonați cu sare și piper (și orice alte ierburi sau condimente care vă plac) și coaceți la 350 de grade Fahrenheit până când albușurile sunt întărite și gălbenușurile. sunt gătite după bunul plac, de obicei aproximativ 15 minute.

6) Deviled

Ouăle de diavol sunt un aperitiv sau o gustare delicioasă, perfectă pentru petreceri și sunt destul de ușor de făcut acasă! Doar fierbeți niște ouă tari (șase ar trebui să o facă), tăiați-le în jumătate pe lungime și scoateți gălbenușurile într-un castron. Se zdrobesc gălbenușurile cu niște maioneză, muștar, oțet, sare și piper (și orice alte condimente doriți), apoi turnați amestecul în jumătățile de ouă. Decorați cu boia de ardei sau pătrunjel, dacă doriți - apoi savurați!

7) Omletă

O omletă este doar un ou omletă uriaș umplut cu tot felul de lucruri delicioase, cum ar fi brânză, șuncă, legume etc. apoi rulat și servit fierbinte de pe tigaie. Pentru a face o omletă, începeți prin a amesteca câteva ouă cu laptele (sau apa) și condimentele și apoi adăugați umpluturile dorite. Apoi, încălziți puțin unt sau ulei într-o tigaie la foc mediu, turnați amestecul de ouă și lăsați-l să fiarbă până când marginile se întăresc. Apoi folosiți o spatulă pentru a îndoi o parte a omletei peste umplutură (gândiți-vă în stil burrito). Lăsați-l să fiarbă încă un minut sau două pe fiecare parte și apoi glisați-l pe o farfurie și bucurați-vă!

8) Quiche

Quiche este un alt mod grozav de a găti ouă! Puteți face un quiche cu aproape orice combinație de ingrediente, așa că fiți creativ!

Pentru a face o quiche, începeți prin a preîncălzi cuptorul la 350 de grade. Apoi, tapetați o tavă de copt cu o crustă. Odată ce crusta este în farfurie, adăugați umpluturile dorite. Apoi, bateți câteva ouă și laptele și turnați amestecul peste umpluturi. Coaceți quiche-ul timp de aproximativ 30 de minute sau până când amestecul de ouă este solid.

9) Frittata

O frittata este ca o quiche, dar fără crustă. Așa că este doar o omletă mare umplută cu lucruri delicioase precum brânză, șuncă, legume etc. și apoi coaptă în cuptor până când este fermă. Pentru a face o frittata acasă, începeți prin a amesteca câteva ouă cu laptele (sau apa) și condimentele, apoi adăugați umpluturile dorite. Turnați amestecul într-o tavă de copt unsă și coaceți la 375 de grade Fahrenheit până când este ferm, de obicei aproximativ 15 până la 20 de minute. Lăsați-l să se răcească puțin înainte de a tăia și a servi.

10) Salată de ouă

Salata de ouă este o modalitate excelentă de a folosi resturile de ouă fierte. Doar tocați ouăle (gălbenușurile și albușurile) și amestecați-le cu niște maioneză, muștar, oțet, sare și piper (și orice alte condimente doriți). Serviți pe pâine, biscuiți sau bețișoare de țelină - sau mâncați-o direct!

Concluzie

Indiferent cum îți place, ouăle gătite, fie că sunt cu partea însorită în sus sau omletă, există o metodă ușoară pentru toată lumea! Deci, de ce să nu încerci ceva nou data viitoare când pregătești micul dejun? S-ar putea să găsești noul tău mod preferat de a mânca ouă!