Cum să gătești fasole

Te-ai întrebat vreodată cum să gătești fasole? Procesul poate părea descurajant pentru mulți. Cu toate acestea, nu există niciun motiv real să vă fie frică și aici vă vom oferi o mulțime de sfaturi pentru a vă ajuta să începeți.

S-ar putea să fi ajuns până aici crezând că fasolea uscată durează mult. Cu toate acestea, cu o anumită cantitate de muncă pregătitoare, nu mai este cazul! Fasolea uscată trebuie mai întâi să fie înmuiată pentru a-și atinge potențialul maxim. Trebuie doar să vă asigurați că planificați timpul de înmuiere înainte de a le găti.

Puteți obține două căni de fasole uscată și le puteți înmuia, care vor ieși la șase căni gătite. Dacă utilizați o rețetă care necesită o cutie de fasole, înseamnă aproximativ cincisprezece uncii. Veți dori să aveți gata 1,75 căni de fasole fiartă. Cu toate acestea, primul pas este înmuierea.

Înmuierea Fasolei

Veți dori să înmuiați fasolea înainte de a începe. Va trebui să alegeți tipul de fasole pe care îl doriți, indiferent dacă este bleumarin, rinichi sau alt fel. Mazărea cu ochi negri, mazărea despicată și lintea nu necesită timp de înmuiere.

Luați cantitatea de fasole uscată pe care o doriți și uitați-vă prin ele, scoțând fasolea care nu arată normal sau s-a zbârcit. De acolo, vei lua o strecurătoare cu găuri suficient de mici pentru a preveni căderea fasolei și o vei clăti sub apă rece timp de câteva secunde.

În continuare, vei înmuia fasolea. Există diferite metode pentru aceasta. Înmuierea rapidă vă va aduce fasolea cel mai repede. Adăugați două căni de fasole uscată și șase căni de apă, pornind aragazul. Veți dori să încălziți apa și apoi să fierbeți timp de două până la trei minute. Luați focul și acoperiți oala, lăsându-le să se mai înmoaie încă o oră.

Cealaltă metodă este înmuierea la cald, o metodă care funcționează și multora le place, deoarece reduce timpul de gătire, oferind și fasole delicios de moale. Veți avea nevoie de o oală mai mare pentru aceasta. Adăugați zece căni de apă și două căni de fasole uscată. Se încălzește până dă în clocot și apoi se fierbe încă două-trei minute. Apoi luați de pe foc și acoperiți, înmuiând timp de aproximativ patru ore.

Ultimul este înmuierea peste noapte. Puneți 2 căni de fasole într-un recipient mare și adăugați zece căni de apă. Apoi se acopera si se pune la frigider peste noapte sau timp de opt ore. Veți dori să scurgeți fasolea a doua zi pentru toate aceste metode și să le clătiți cu apă rece înainte de a trece la gătirea lor.

Gătiți-vă fasole

Acum că le-ați înmuiat, este timpul să treceți la gătitul fasolei. Pentru aceasta, veți avea nevoie de o oală obișnuită cu capac sau de o oală sub presiune, în funcție de metoda pe care o utilizați.

Gătit într-o oală pe aragaz

Când gătiți pe plită, veți dori o oală suficient de mare pentru a găzdui fasolea. Mai întâi, ia fasolea înmuiată și pune-le în oală. Acoperiți cu apă și porniți focul. Se aduce la fierbere. Odată ce a dat în clocot, reduceți focul și acoperiți oala cu capac. Veți dori ca fasolea să fiarbă ușor.

Urmăriți fasolea în timp ce se fierb, asigurându-vă că sunt fragede. Puteți gusta fasolea pe măsură ce mergeți. Fasolea neagră durează de obicei de la o oră până la o oră și jumătate, fasolea Great Northern între 45 de minute și o oră, iar fasolea roșie, marina și pinto durează de obicei o oră și jumătate până la două ore. Fasolea trebuie scoasa cand sunt fragede si daca ai suplimente, pot fi congelate.

Dacă doriți să adăugați fasole pentru a le face să aibă un gust mai bun, puteți adăuga ierburi și condimente la sfârșit, astfel încât aroma să nu se spele în timp ce se gătesc. Substanțele acide, cum ar fi oțetul și altele, ar trebui adăugate, de asemenea, odată ce sunt gătite, astfel încât fasolea să poată fi gătită până la capăt.

Gătitul într-o oală sub presiune

Pune fasolea în oala sub presiune. Asigurați-vă că fasolea este acoperită cu patru căni de apă, cu cel puțin 2 inci deasupra fasolei.

Sigilați aragazul și porniți aragazul. Vrei să mergi după fasole fragedă. Acest lucru va dura aproximativ 20 până la 30 de minute pentru fasolea neagră și fasole, 25 până la 35 de minute pentru fasolea marine și 15 până la 20 de minute pentru fasolea pinto. Testați înainte de a opri oala sub presiune pentru a vă asigura că consistența este pe placul dumneavoastră.

După gătit, asigurați-vă că acordați o perioadă regulată de timp pentru ca presiunea să se elibereze în mod natural, aproximativ douăzeci de minute. Le poți găti încă zece minute dacă fasolea nu este atât de moale pe cât crezi că ar trebui să fie. Odată gata, scurgeți fasolea și pregătiți-le de mâncat și de bucurat!