Izakayas O călătorie culinară japoneză

Bine ați venit în lumea captivantă din Izakayas, unde mâncarea delicioasă și atmosfera vibrantă se unesc pentru a crea o călătorie culinară de neuitat. Originare din Japonia, Izakayas sunt pub-uri tradiționale japoneze care oferă o experiență culinară unică și captivantă. Pășește într-o Izakaya și vei fi întâmpinat de o ambianță caldă și plină de viață, în care clinchetul paharelor și râsetele umplu aerul. Cu meniul lor extins de farfurii mici și mâncăruri comune, Izakaya vă invită să vă răsfățați cu o varietate de arome și texturi tentante. De la frigărui savuroase de yakitori până la rulouri de sushi delicioase, fiecare fel de mâncare este pregătit cu meticulozitate la perfecțiune. Dar Izakaya nu se referă doar la mâncare. Ele întruchipează esența ospitalității japoneze, cunoscută sub numele de omotenashi, unde oaspeții sunt tratați ca pe o familie. Indiferent dacă luați masa singur sau cu un grup de prieteni, atmosfera confortabilă și primitoare a unui Izakaya creează un sentiment de camaraderie și unire. În acest articol, ne vom adânci mai adânc în lumea Izakayasului, explorând istoria, semnificația culturală și mâncărurile care trebuie încercate, care vă vor lăsa cu pofta de mai mult. Așa că ia un loc, ridică-ți paharul și pregătește-te să pornești într-o călătorie irezistibilă prin lumea fermecătoare a lui Izakayas.

Ce sunt izakayas-urile?

Izakaya sunt pub-uri tradiționale japoneze care au făcut parte integrantă din cultura japoneză de secole. Cuvântul „izakaya” se traduce prin „sta și bea” și exact despre asta sunt aceste unități. Sunt un loc în care oamenii se pot aduna după serviciu sau în weekend pentru a se relaxa, a socializa și a savura mâncare și băuturi bune.

Spre deosebire de puburile sau barurile în stil occidental, Izakayas oferă un cadru mai intim și mai relaxat. Accentul nu se pune doar pe băutură, ci și pe a savura o mare varietate de farfurii mici și mâncăruri comune care sunt menite să fie savurate alături de băutura ta preferată. Această experiență culinară unică distinge Izakayas de alte tipuri de restaurante și le face o alegere populară atât printre localnici, cât și printre turiști.

Izakaya poate fi găsit în aproape fiecare colț al Japoniei, de la centrele orașelor pline de viață până la cartierele suburbane liniștite. Fiecare Izakaya are propria sa atmosferă și meniu distinct, reflectând aromele locale și tradițiile culinare ale regiunii.

Istoria și semnificația culturală a izakayas-ului în Japonia

Izakaya are o istorie bogată, care datează din perioada Edo din Japonia, care a durat între 1603 și 1868. În acest timp, Japonia a trecut printr-o perioadă de dezvoltare culturală și economică, iar Izakayas a apărut ca locuri de adunare populare pentru oameni din toate categoriile sociale. .

Inițial, Izakayas erau simple tarabe stradale care serveau sake, un vin tradițional de orez japonez, împreună cu câteva gustări mici. De-a lungul timpului, aceste tarabe au evoluat în stabilimente mai permanente, oferind o gamă largă de preparate și băuturi.

Izakayas a jucat un rol semnificativ în societatea japoneză, servind drept loc de întâlnire pentru prieteni, colegi și chiar personalități politice. Au oferit un spațiu în care oamenii se puteau relaxa, socializa și discuta diverse subiecte, de la afaceri la artă și politică. Cadrul relaxat și informal din Izakayas a permis conversații deschise și sincere, stimulând un sentiment de comunitate și camaraderie în rândul patronilor săi.

Astăzi, Izakayas continuă să dețină un loc special în cultura japoneză. Sunt văzute ca un simbol al ospitalității japoneze și o mărturie a bogatului moștenire culinară a țării. Indiferent dacă ești localnic sau vizitator, cina la Izakaya nu se referă doar la mâncare și băuturi; este vorba de a te scufunda în atmosfera vibrantă și primitoare, care este unică în Japonia.

Eticheta și tradițiile Izakaya

Când vizitați o Izakaya, este important să vă familiarizați cu eticheta și tradițiile care sunt urmate. Iată câteva puncte cheie de reținut:

1.
Oshibori : La intrarea într-un Izakaya, vi se va da un prosop cald sau rece numit oshibori pentru a vă curăța mâinile. Folosiți-l pentru a vă împrospăta înainte de masă.

2.
Loc : În cele mai multe Izakayas, veți fi așezat pe covorașe tatami sau la mese joase. Scoate-ți pantofii înainte de a păși pe tatami și stai în poziția seiza, cu picioarele îndoite sub tine. Dacă nu vă simțiți confortabil să stați pe podea, unele Izakaya oferă și opțiuni de scaune în stil occidental.

3.
Comandă : într-un Izakaya, este obișnuit să comandați o varietate de farfurii mici și să le împărtășiți cu tovarășii dvs. de luat masa. Începeți prin a comanda câteva feluri de mâncare și băuturi, apoi continuați să comandați mai multe pe măsură ce mergeți. Nu vă fie teamă să cereți personalului recomandări sau sugestii.

4.
Eticheta de a bea : atunci când bei cu alții, se obișnuiește să vă turnați băuturi unul pentru celălalt, în loc să vă turnați pe ale dumneavoastră. Acesta este un semn de respect și camaraderie. Dacă cineva vă toarnă o băutură, este politicos să o acceptați și să vă exprimați recunoștința spunând „Kampai”, care înseamnă „Noroc” în japoneză.

5.
Plată : În Izakayas, este obișnuit ca nota să fie împărțită între toți mesenii. În loc să ceri cecuri separate, suma totală este împărțită în mod egal între toți. Este important să țineți cont de acest lucru și să vă oferiți să vă plătiți cota.

Urmând aceste etichete și tradiții, vă puteți cufunda pe deplin în experiența Izakaya și puteți arăta respect pentru cultura japoneză.

Mâncăruri și băuturi populare izakaya

Unul dintre punctele de atracție ale mesei la Izakaya este varietatea largă de mâncăruri și băuturi delicioase care sunt disponibile. Fiecare Izakaya are propriul său meniu unic, dar există câteva feluri de mâncare și băuturi clasice pe care probabil să le găsiți în aproape fiecare unitate.


1. Yakitori : Yakitori este un preparat popular Izakaya care constă din pui la grătar și frigarui. Puiul este de obicei asezonat cu un sos savuros și gătit pe cărbune, rezultând o carne aromată și fragedă. Yakitori poate fi savurat cu o varietate de condimente, cum ar fi sare, tare (sos dulce de soia) sau shio koji (un condiment de orez fermentat).


2. Sashimi : Sashimi este un alt produs de bază în bucătăria Izakaya. Se referă la pește crud feliat subțire sau fructe de mare care sunt servite cu sos de soia și wasabi. Prospețimea și calitatea ingredientelor sunt cheia unui preparat delicios cu sashimi. Tipurile populare de sashimi includ tonul, somonul, coada galbenă și caracatița.


3. Tempura : Tempura este un preparat japonez care constă din fructe de mare aluate și prăjite, legume sau chiar brânză. Aluatul este făcut cu un amestec de făină, apă și uneori ou, rezultând o acoperire ușoară și crocantă. Tempura este de obicei servit cu un sos de scufundare numit tentsuyu, care este făcut din sos de soia, mirin și dashi.


4. Gyoza : Gyoza sunt găluște japoneze care sunt de obicei umplute cu un amestec de carne măcinată (cum ar fi carnea de porc sau pui), legume și condimente. Se prăjesc la tigaie până devin crocante pe o parte și se fierb la aburi pe cealaltă. Gyoza sunt adesea servite cu un sos de scufundare făcut din sos de soia, oțet și ulei de chili.


5. Edamame : Edamame sunt boabe de soia tinere care sunt recoltate înainte de a se maturiza complet. Acestea sunt de obicei fierte sau fierte la abur și servite cu un strop de sare. Edamame este un aperitiv popular în Izakayas și este adesea savurat în timp ce savurați o bere rece sau sake.

Pe lângă aceste feluri de mâncare, Izakayas oferă și o selecție largă de băuturi pentru a vă completa masa. Sake, așa cum am menționat mai devreme, este o alegere populară și se asortează bine cu o varietate de feluri de mâncare Izakaya. Alte băuturi populare includ shochu (un spirt distilat), bere și highballs (un amestec de whisky și apă sodă).

Cum să găsești cele mai bune izakayas din Japonia

Dacă plănuiți o excursie în Japonia și doriți să experimentați cele mai bune Izakayas pe care țara le are de oferit, iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să găsiți nestematele ascunse:

1.
Întrebați localnicii : Cea mai bună modalitate de a descoperi Izakayas autentice și mai puțin cunoscute este să întrebați localnicii. Fie că este vorba de concierge de la hotel, de un comerciant prietenos sau de un coleg de călătorie, localnicii sunt adesea bucuroși să-și împărtășească recomandările preferate Izakaya.

2.
Explorează diferite cartiere : Fiecare cartier din Japonia are propriul său caracter unic și specialități culinare. Fă-ți timp pentru a explora diferite cartiere și aventurează-te în afara drumurilor bătute. Veți fi răsplătit cu Izakayas care sunt frecventate de localnici și oferă o experiență cu adevărat autentică.

3.
Cercetare online : Există numeroase site-uri web și forumuri dedicate mâncării și călătoriilor în Japonia. Petreceți ceva timp cercetând recomandările și recenziile Izakaya online pentru a vă face o idee la ce să vă așteptați. Site-urile web precum TripAdvisor și Yelp pot fi deosebit de utile pentru a găsi Izakaya cu o cotă bună.

4.
Alăturați-vă unui tur culinar : dacă sunteți în căutarea unei experiențe organizate în Izakaya, luați în considerare să vă alăturați unui tur culinar. Aceste tururi sunt conduse de ghizi locali pasionați de bucătăria japoneză și vă vor duce la Izakayas alese cu atenție, cunoscute pentru mâncarea și băuturile lor excepționale.

Amintiți-vă, cele mai bune Izakayas sunt adesea cele care sunt ascunse pe alei înguste sau ascunse sub pământ. Nu-ți fie teamă să explorezi și să încerci lucruri noi – s-ar putea să dai peste noua ta preferată Izakaya.

Evenimente și festivaluri tematice Izakaya

Pe lângă experiența obișnuită Izakaya, Japonia găzduiește și o varietate de evenimente și festivaluri care celebrează cultura și bucătăria unică din Izakaya. Aceste evenimente oferă o oportunitate de a vă scufunda în atmosfera plină de viață a unui Izakaya în timp ce vă bucurați de muzică live, spectacole tradiționale și, desigur, mâncare și băuturi delicioase.

Un astfel de eveniment este „Festivalul Izakaya” desfășurat la Tokyo, unde Izakaya din toată Japonia se adună într-o singură locație pentru a-și prezenta specialitățile. Vizitatorii pot gusta o gamă largă de feluri de mâncare și băuturi și chiar pot participa la ateliere de gătit și activități culturale.

Un alt eveniment popular este „Yokocho Grand Prix” desfășurat la Yokohama, care celebrează atmosfera nostalgică de pe străzile tradiționale Izakaya, cunoscute sub numele de yokocho. În timpul festivalului, aceste alei sunt transformate în zone vibrante de luat masa, cu muzică live, spectacole de stradă și o varietate de tarabe Izakaya.

Participarea la aceste evenimente este o modalitate excelentă de a experimenta atmosfera plină de viață și festivă din Izakayas la scară mai largă. Este o șansă de a vă amesteca cu localnicii, de a încerca mâncăruri noi și de a vă scufunda în tradițiile culinare bogate ale Japoniei.

Rețete inspirate de Izakaya de încercat acasă

Dacă nu puteți ajunge în Japonia sau pur și simplu doriți să recreați experiența Izakaya acasă, iată câteva rețete inspirate de Izakaya pe care să le încercați:

1.
Chicken Karaage : Chicken Karaage este un fel de mâncare popular Izakaya care constă din bucăți de pui de mărimea unei mușcături care sunt marinate în sos de soia, ghimbir și usturoi, apoi acoperite cu făină și prăjite până devin maronii și crocante. Serviți-l cu o parte de maioneză japoneză și un strop de suc proaspăt de lămâie pentru un aperitiv acidulat și aromat.

2.
Okonomiyaki : Okonomiyaki este o clătită savuroasă japoneză, care este adesea denumită „pizza japoneză” sau „Clătită japoneză”. Este făcută cu un aluat de făină, legume rase și carne sau fructe de mare felii subțiri, apoi gătite pe o grătar. Acoperiți-l cu sos okonomiyaki, maioneză, fulgi de bonito și nori pentru o masă delicioasă și sățioasă.

3.
Takoyaki : Takoyaki sunt bile mici, rotunde de aluat, care sunt umplute cu caracatiță tăiată cubulețe, ceapă verde și ghimbir murat. Se gatesc intr-o tigaie speciala takoyaki, care are forme rotunde, pana devin crocante la exterior si moi la interior. Acoperiți-le cu sos takoyaki, maioneză și fulgi de bonito pentru o gustare delicioasă.

4.
Supa miso : Supa miso este un aliment de bază în bucătăria japoneză și este adesea servită ca garnitură în Izakayas. Este făcută din pastă miso, care este pastă de soia fermentată, și dashi, o supă japoneză. Adaugă tofu, alge marine și ceapă verde pentru o supă simplă și reconfortantă, care se potrivește bine cu orice fel de mâncare Izakaya.

Aceste rețete sunt doar un punct de plecare și puteți deveni creativ adăugând propriile răsturnări și variații. Nu uitați să asociați aceste feluri de mâncare cu băutura japoneză preferată, fie că este o bere rece, sake sau un highball răcoritor.

Izakayas în scena culinară internațională

Izakaya a câștigat popularitate nu numai în Japonia, ci și în multe alte țări din întreaga lume. Conceptul de farfurii mici și feluri de mâncare comune a rezonat cu mesenii care caută o experiență de luat masa mai interactivă și mai socială.

În orașe precum New York, Londra și Sydney, puteți găsi Izakayas care rămân fidele stilului tradițional japonez, oferind un gust autentic al Japoniei. Aceste Izakayas internaționale prezintă adesea un amestec de mâncăruri clasice și creații inovatoare, arătând creativitatea și adaptabilitatea bucătăriei japoneze.

Pe lângă Izakaya de sine stătătoare, multe restaurante și baruri japoneze au încorporat elemente Izakaya în meniurile lor. Acest lucru le permite mesenilor să se bucure de mâncăruri în stil Izakaya alături de o gamă mai largă de preparate din bucătăria japoneză.

Popularitatea în creștere a lui Izakayas pe scena culinară internațională este o dovadă a atracției lor unice și a dragostei universale pentru mâncare bună și companie. Indiferent dacă sunteți în Japonia sau în străinătate, căutarea unui Izakaya este o modalitate sigură de a experimenta aromele și ospitalitatea Japoniei.

Decor și ambianță Izakaya

Decorul și atmosfera unui Izakaya joacă un rol crucial în crearea atmosferei captivante și primitoare pentru care sunt cunoscute aceste unități. Iată câteva elemente cheie care contribuie la experiența generală Izakaya:

1.
Iluminare caldă : Izakaya are de obicei o lumină slabă, creând o atmosferă confortabilă și intimă. Tonurile calde și corpurile de iluminat moale, cum ar fi felinarele sau lămpile de hârtie, sunt adesea folosite pentru a crea starea de spirit.

2.
Interioare din lemn : Multe Izakaya au interioare din lemn, care emană căldură și un sentiment de tradiție. Grinzile, panourile și mobilierul din lemn creează o ambianță rustică și primitoare, care te transportă într-o epocă de altădată.

3.
Butoaie și sticle de sake : Sake este un element central al Izakayasului și