Mâncăruri tradiționale evreiești

Mâncarea tradițională evreiască este minunat de variată și oferă atât de multe în ceea ce privește istoria și călătoria poporului evreu de-a lungul secolelor. Multe dintre alimente pot fi necunoscute unora, dar joacă un rol important în sărbătorile, festivalurile evreiești și cultura culinară de zi cu zi.

Bucătăria este o parte semnificativă a vieții de zi cu zi cu tradițiile sale cușer, dar influențele pot fi găsite din întreaga lume. Adesea putem gusta deliciile mâncărurilor de fuziune israeliene moderne, de obicei în restaurantele din oraș și magazinele cu alimente din întreaga lume.

Supa de bile Matzah – Un clasic evreiesc

Un favorit al familiei pentru multe gospodării evreiești este clasica supă de bile Matzah. Acest fel de mâncare din Europa Centrală este centrat pe găluște făcute din Matzah, pâine nedospită, care are origini străvechi. Matzah este uscată și crocantă, la fel ca un biscuit și poate fi găsită în cele mai bune delicatese. Găluștele sunt de obicei gătite într-o supă de pui și adesea cu morcovi pentru a adăuga echilibrul de arome. La fel ca multe alimente grozave din lume, este de fapt un rest din firimiturile procesului de coacere matzo.

Blintz – Influența Europei de Est

O altă mușcătură evreiască clasică este Blintz, care, desigur, este similar cu Blini rusesc. Blintz este o clătită rulată care poate fi umplută cu brânză de vaci dulce și adesea acoperită cu un sos de mure. Aceasta a fost creată de evreii ashkenazi din Europa Centrală și de Est. Acesta este un amestec frumos de arome dulci și sărate care chiar merită să fie gustat! Da, ideea de brânză dulce de vaci sună ciudat, dar este o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Cremă de brânză și covrigi Lox – Un produs de bază din New York

O experiență din New York nu ar fi chiar la fel fără o cremă de brânză Bagel cu lox! Această mâncare extraordinară de stradă este o parte importantă a bucătăriei evreiești americane și este un clasic în cele mai bune delicatese din New York. Covrigul provine din comunitatea poloneză de evrei și este un aluat de grâu drojdie, copt și cu o formă de inel foarte distinctivă. Covrigiul clasic modern are sute de ani, iar gaura din mijloc a făcut ca vânzătorii ambulanți să atârne mai ușor pe o sfoară, a permis un transport mai ușor și a făcut expoziții foarte decorative. Ceea ce face ca bagelul să fie atât de fantastic este că, la fel ca tapas în Spania, poate lua orice topping dulce sau sărat.

Latkes – Delicii cu cartofi prăjiți

Latke este o altă gustare evreiască care își ia numele de la slava „oladka”, adică o clătită mică prăjită. Aceste mici clătite de cartofi pot fi făcute și din ceapă, brânză și vinete. În mod tradițional, este servit comunității în timpul Hannukah, sărbătorind miracolul găsirii uleiului în templu. Acestea sunt de obicei servite proaspete cu o bucată generoasă de smântână și se găsesc cel mai frecvent în țările din Europa Centrală și de Est.

Shakshuka – Influența nord-africană

Shakshuka este o combinație genială de roșii, harissa, ouă și ulei de măsline. A fost inițial un fel de mâncare evreiesc sefardă adus în Israel din Libia și Tunisia în anii 1950. A devenit o parte a culturii populare de gătit datorită marelui bucătar israelian Yotam Ottolenghi și a fost diseminată prin minunatele sale cărți de bucate.

Sandvișuri cu carne de vită sărată – un alt clasic american

Încă o felie, scuzați jocul de cuvinte, de mâncare din New York este sandvișul Pastrami. Pare o parte integrantă a culturii noastre pop și a fost menționată de atât de mulți regizori, în special cu polițiștii din New York în pauză! Pastrama este carne de vită sărată, parțial uscată și asezonată cu ierburi și condimente. Acesta este originar din România, cunoscut sub numele de „pastrama”, dar are rădăcini antice din est. Lucrul pe care îl auziți adesea clienții cerând este Pastrami pe secară, care pur și simplu se referă la o pâine de secară foarte populară servită în delicatesele din New York. Acesta este cel mai bine servit cu murături și un muștar brun fierbinte. Când ești următorul în Marele Măr, de ce să nu vezi celebrul Katz's Deli pentru cele mai bune din oraș!

Babka – Tort din Polonia

Pe o notă dulce, Babka ar trebui să fie remarcat ca un mare tort evreu împletit. Se face din aluat cu drojdie umplut cu ciocolată, scorțișoară sau fructe. Se crede că Babka provine din populațiile evreiești din Polonia și Ucraina în secolul al XIX-lea. Pentru stilul autentic israelian, este făcut mai bogat cu unt și rulat și pliat până când are multe straturi distincte. Umplutura cu pastă de ciocolată și semințe de mac este foarte populară. De fapt seamănă cu o pâine și este o încântare de tăiat!

Bucurați-vă de aceste minunate mâncăruri evreiești, fie că sunteți suficient de curajos să încercați să le gătiți singuri sau să vă transformați într-o scuză bună pentru a călători!