Cum să gătești vinete

Vinetele sunt probabil una dintre cele mai bune legume din jur. Sunt pline de vitamine și minerale esențiale precum potasiu, fosfor, magneziu și acid folic. De asemenea, sunt bogate în fibre, dar au un conținut scăzut de calorii, ceea ce înseamnă că fac alimente grozave de slăbit. În plus, sunt și destul de versatile. Vinetele au un gust foarte carn și, ca atare, pot fi folosite ca înlocuitor de carne în multe feluri de mâncare; pot fi gătite și într-o mare varietate de moduri - la grătar, la tigaie, la cuptor, la abur... posibilitățile sunt nesfârșite.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor sunt descurajați de umila vinete. O concepție greșită comună este că este nevoie de multă pregătire doar pentru a o face delicioasă. Legumele au reputația de a fi amar, dar aceasta este o concepție greșită depășită. Cea mai mare parte a amărăciunii a fost deja obținută din plante moderne, iar soiurile care sunt consumate în mod obișnuit astăzi nu sunt amare.

Dacă sunteți interesat să aflați cum să gătiți vinete, continuați să citiți.

Vinetele Ideale

Vinetele proaspăt culese au cel mai bun gust și sunt, de asemenea, cele mai ideale pentru gătit. Întotdeauna urmăriți să culegeți vinete tinere în loc de cele vechi, supracoapte (deoarece acestea din urmă sunt cele mai susceptibile de a avea un gust amar). Căutați vinete ferme, cu piele lucioasă și strălucitoare. Dacă este moale și pielea cedează doar cu puțină presiune, atunci mai bine lăsați-o pe raft.

A decoji sau a nu decoji, aceasta este întrebarea

Trebuie să curățați vinetele? Răspunsul la aceasta depinde în întregime de tine. În general, cojile de vinete sunt foarte comestibile și pot fi lăsate (mai ales dacă vinetele sunt încă tinere și mici). Cu toate acestea, vinetele mai mari și mai bătrâne pot fi curățate de coajă cu pulpa lor tăiată în cuburi sau feliate după cum este necesar. Dacă aveți de gând să prăjiți vinetele, puteți opta să lăsați pielea pe timpul procesului de prăjire. Odată ce a fost prăjită, veți găsi că pielea se desprinde mai ușor decât atunci când a fost negătită.

Este sarea o cerință?

Există o mulțime de dezbateri cu privire la necesitatea de a săra vinetele înainte de a putea fi gătite. Aplicarea de sare pe o vinete atrage umezeala din ea și o întărește. De asemenea, neutralizează amărăciunea dacă utilizați o vinete mai veche.

Cu toate acestea, după cum am menționat, vinetele amare sunt o raritate. Soiurile de vinete chinezești și japoneze rareori au nevoie de sare. Cu toate acestea, dacă descoperiți că vă place gustul vinetelor care au fost sărate în prealabil, atunci nu lăsați pe nimeni să vă împiedice să obțineți acel sare.

Prăjirea vinetelor

Din păcate, vinetele absorb mult ulei atunci când le prăjiți. Există modalități de a remedia acest lucru, desigur. Mai întâi tăiați niște vinete, apoi ungeți o parte cu ulei. Prăjiți-l într-o tigaie cu uleiul în jos și aveți grijă să nu înghesuiți feliile de vinete. Odată ce acea parte a fost gătită, ungeți partea neunsă cu ulei și apoi întoarceți-o. Se prăjește până când feliile sunt frumoase și rumene. Făcând acest lucru, minimizează șansa de a se înmuia uleiul prin feliile de vinete.

Prăjirea vinetelor

De asemenea, puteți găti vinete la cuptor. Pur și simplu puneți-le într-un cuptor la 400F cu pielea îndepărtată. Se prăjește până când pulpa se înmoaie și pielea capătă o culoare închisă. Acest lucru ar putea dura 20 de minute sau mai mult, în funcție de dimensiunea vinetei.

Odată ce vinetele s-au înmuiat, pielea poate fi îndepărtată cu ușurință. Metoda de prăjire este cea mai bună dacă doriți să faceți dips sau tartine din pulpa de vinete.

Coacerea vinetelor

Puteți tăia vinetele în felii sau fâșii. Apoi ungeți bucățile cu ulei de măsline și coaceți într-un cuptor la 350F. Întoarceți-le o dată, apoi puneți-le înapoi la cuptor. Vinetele sunt gata odată ce devin maro. Opțional, le puteți trece și în ou și apoi pesmet înainte de coacere.

Spațiul contează

Vrei felii de vinete mai ferme sau mai crocante? Apoi lăsați-le suficient spațiu pe tigaie sau pe tava de copt. Este adevărat și invers - dacă doriți felii de vinete mai moi, le puteți așeza mai aproape unul de altul.