Cum să gătești broccoli

Broccoli este una dintre cele mai hrănitoare legume pe care le poți mânca, așa că este păcat că mulți oameni se feresc de el. Mulți oameni cred că broccoli are gust de săpun, dar asta pentru că l-au fiert sau fiert la abur. Când este gătit cu sosul și condimentele potrivite, broccoli devine moale și dulce în gură și nu săpunoasă pe limbă. Dacă sunteți nou în gătit cu broccoli, atunci următoarele sfaturi și tehnici vă vor spune tot ce trebuie să știți. Cu toate acestea, indiferent de tehnica pentru care decideți, aveți întotdeauna grijă să nu o gătiți în exces, deoarece poate deveni rapid moale.

Sfaturi pentru a găti broccoli

  • Alege broccoli potrivit. Există trei tipuri de broccoli, fiecare cu un gust și o textură ușor diferite: broccoli chinezesc, cunoscut și sub numele de „gai lan”, are tulpini lungi și subțiri și capete mici, cu un gust ușor amar; Broccolini are tulpini subțiri și capete mari și fragede; iar broccoli obișnuit are tulpini groase și capete mari și compacte. Experimentează cu toate trei pentru a-ți găsi preferatul.
  • Preîncălziți tigaia. Încingând tigaia înainte de a adăuga broccoli, îl vei ajuta să rețină mai multă umiditate. Adăugați broccoli într-o tigaie rece și se va pulveriza imediat și se va abur.
  • Evitați gătirea excesivă. Pentru a verifica starea de gătit, străpungeți broccoli cu o furculiță. Dacă intră ușor, este gata.
  • Adăugați broccoli la sfârșit. Adăugați broccoli la sfârșitul timpului de gătire pentru a evita supragătirea. De exemplu, dacă fierbeți broccoli, adăugați-l în apă în ultimul moment, astfel încât să își păstreze în continuare textura și nutrienții.
  • Evitați să fierbeți broccoli. Fierberea broccoli va elimina mulți dintre nutrienții săi. În schimb, utilizați una dintre celelalte metode explicate mai jos.

Cum să aburiți broccoli

Aburirea broccoli, în loc să-l fierbe, are ca rezultat o legumă mai aromată și mai hrănitoare. Pentru a aburi broccoli, umpleți o oală cu 1 inch de apă și puneți înăuntru un coș pentru aburi cu legume. Aduceți apa la fiert și apoi adăugați broccoli, lăsând la vedere capetele tulpinii. Acoperiți oala cu un capac, reduceți focul și lăsați broccoli să se aburească timp de 3 până la 5 minute, în funcție de cât de fraged vă place. Pentru o întorsătură diferită, încercați să adăugați un strop de suc de lămâie în apă pentru o aromă mai îndrăzneață. De asemenea, puteți experimenta cu diferite condimente. Adăugați un strop de sare și piper, după gust, sau încercați un strop de nucșoară, piper cayenne sau un praf mic de fulgi de ardei roșu.

Cum să prăjiți broccoli

Prăjirea broccoli îi conferă o aromă de nucă, prăjită, care se potrivește bine cu aproape orice fel de mâncare principală. Pentru a prăji broccoli, preîncălziți cuptorul la 400 de grade F. Rupeți sau tăiați broccoli în buchețe și puneți-l într-un castron. Stropiți cu 2 linguri de ulei de măsline (sau alt ulei la alegere) și asezonați cu sare și piper. Aruncă broccoli până când este bine acoperit. Transferați broccoli pe o foaie de copt și coaceți timp de 15 până la 20 de minute, până când marginile se rumenesc și broccoli-ul este fraged. Pentru o alternativă cremoasă, stropiți buchețelele de broccoli cu unt topit sau cu o lingură de unt de cocos topit. Încercați să amestecați untul și o mână de brânză parmezan pentru un topping delicios de bogat. Sau, pentru un broccoli prajit mai savuros, adauga un praf de piper cayenne.

Cum să faci broccoli copt

Unii preferă textura broccoli copt pe cea a broccoli prăjit. Dacă preferați broccoli copt în loc de broccoli prăjit, urmați aceste instrucțiuni. Preîncălziți cuptorul la 350 de grade F. Rupeți sau tăiați broccoli în buchețe, aruncând tulpinile fibroase și puneți-l într-o tavă de copt. Stropiți cu 2 linguri de ulei de măsline (sau alt ulei la alegere) și asezonați cu sare și piper. Aruncă broccoli până când este bine acoperit. Coaceți broccoli timp de 12 până la 15 minute, până când se înmoaie. Încercați să adăugați un strop de pudră de usturoi sau usturoi tocat uscat pentru o notă mai savuroasă. Sau, amestecați lucrurile cu un amestec de parmezan și brânză cheddar sau cu puțin dressing ranch.

rezumat

Sper că acum înțelegeți că nu este prea mult să gătiți broccoli. Este o legumă fantastic de versatilă care poate fi consumată ca garnitură sau chiar felul principal. Există multe moduri diferite de a găti broccoli, inclusiv fierbere, abur, prăjire și coacere. De asemenea, puteți mânca broccoli crud, adăugându-l în salate, iar acest lucru, evident, nu necesită deloc gătit. Indiferent de metoda pe care o alegeți, atâta timp cât nu o fierbeți prea mult, vă veți putea bucura de toate beneficiile sănătoase pe care le oferă broccoli precum și de un preparat absolut delicios.