Cum să gătești sparanghelul

Este bun pentru tine, aduce noi arome în farfurie și face o parte grozavă. Cu toate acestea, când vine vorba de sparanghel, nu există multe moduri de a-l îmbrăca. Fierbeți, fierbeți la abur sau grătarul sunt cam cât de mult sunt atunci când vine vorba de cum să gătiți sparanghelul. Cu toate acestea, toate rezultă într-un fel de mâncare delicios.

diferite moduri de a găti sparanghelul

Sparanghelul este o tulpină verde care aparține familiei crinilor și este originară din zonele din jurul Mediteranei. Cel mai bun moment pentru a vă bucura de sparanghel este atunci când este sezon, ceea ce se traduce de obicei prin primăvară și începutul verii. Există mai multe varietăți diferite de sparanghel care se găsesc astăzi în piețe: verde, violet și alb cu vârfuri violet. Cele mai comune tipuri de sparanghel sunt soiurile verzi, care au de obicei tulpini mai groase decât soiurile violete sau albe. Indiferent de varietate, iată câteva sfaturi despre cum să gătești sparanghelul perfect de fiecare dată!

Fierbere

Fierberea este cel mai simplu și rapid mod de a găti sparanghelul. Aduceți o oală mare cu apă la fierbere și adăugați sparanghelul. Rețineți că tulpinile mai groase vor dura mai mult să se gătească decât cele mai subțiri. Când puteți străpunge cu ușurință tulpina cu o furculiță, este gata. Majoritatea oamenilor țin vârfurile departe de apă folosind un suport de sparanghel, care scufundă doar tulpinile. Scurgeți apa din oală și sunteți gata. Singurul dezavantaj este că sparanghelul ajunge să aibă un pic de „bla” pentru că de fapt nu se „gătește” când îl fierbi. Este doar încălzit de apă. Fierberea este ideală pentru sparanghelul pe care doriți să-l serviți ca garnitură.

Aburire

Aburirea sparanghelului este o altă metodă ușoară. La fel ca fierberea, este o opțiune excelentă pentru o garnitură. Aburirea funcționează prin suspendarea sparanghelului deasupra unui vas cu apă și lăsându-l să fie „gătit” de abur. Este una dintre cele mai sănătoase moduri de a găti sparanghel, deoarece nu implică adăugarea de grăsimi sau calorii în plus. Veți dori să utilizați un coș de aburi sau o strecurătoare așezată deasupra apei. Acoperiți și lăsați-l să se aburească până când sparanghelul este fraged de furculiță. Asigurați-vă că îl verificați în timp ce se gătește pentru a vă asigura că apa nu fierbe.

La grătar

Grățirea sparanghelului este o opțiune fantastică, deoarece adaugă puțin fum pe tulpină. Este o metodă grozavă atunci când serviți sparanghelul ca fel principal. Grătarea sparanghelului este foarte asemănătoare cu grătarul legumelor precum dovleceii sau vinetele. De asemenea, puteți arunca și câteva ciuperci pe grătar în același timp pentru o masă completă. Veți dori să fileți sparanghelul pe frigărui sau doar să le așezați peste grătar. Cel mai bine este să le gătiți la grătar la foc mare, astfel încât să obțină o culoare frumoasă la exterior, în timp ce rămân fragede în interior.

Sfaturi de gătit sparanghel

  • Folosiți sparanghel proaspăt. Sparanghelul este cultivat pe tot parcursul anului, dar este la apogeu în lunile de primăvară.
  • Tăiați capetele lemnoase. Partea inferioară a fiecărei tulpini este lemnoasă și fibroasă. De asemenea, puteți curăța partea de jos câțiva centimetri cu un curățător de legume.
  • Lasă-l să stea în apă. Sparanghelul rece durează mai mult să se gătească decât sparanghelul fierbinte. Lasă-l să stea în apă câteva minute înainte de a da focul.
  • Nu-l găti prea mult. Gătiți-l până devine fraged, dar nu moale.
  • Stai departe de unt. Untul face ca sparanghelul să aibă un gust „uleios” și nu este o asociere ideală. Folosiți în schimb ierburi, lămâie sau sosuri.
  • Nu uita de sare. Asezonați sparanghelul cu puțină sare spre sfârșitul gătitului. Ea scoate savoarea.

Nutriția sparanghelului

Sparanghelul este o legumă bogată în nutrienți. Are un conținut scăzut de calorii, dar bogat în fibre alimentare, vitamine și minerale. De exemplu, sparanghelul este bogat în folat de vitamina B, care a fost asociat cu rate mai scăzute de boli de inimă și anumite tipuri de cancer. De asemenea, conține vitamina C, care este esențială pentru menținerea oaselor și a dinților puternici. Sparanghelul este, de asemenea, o sursă bună de fier, care este necesar pentru transportul oxigenului în întreg organismul. Acest lucru poate ajuta la prevenirea anemiei, în special la femei și copii. Sparanghelul conține, de asemenea, cantități mici de alți nutrienți, cum ar fi riboflavină, niacină și potasiu.

Concluzie

Sparanghelul este o legumă delicioasă, hrănitoare și sănătoasă. De asemenea, este super ușor de gătit și poate fi servit ca garnitură, fel principal sau chiar într-un desert! Sparanghelul este de sezon în lunile de primăvară, când este recoltat, și este un excelent plus pentru orice masă. Indiferent dacă sunteți în căutarea unei garnituri sănătoase sau a unui principal delicios, metodele de mai sus vă vor asigura că vă puteți bucura de sparanghel cu ușurință oricând doriți.