Cum să gătești pește

Peștele este absolut delicios. Din păcate, mulți oameni sunt îngrijorați să-l gătească, deoarece este atât de ușor să-l uscați și să distrugeți textura. Cu toate acestea, nu este foarte greu să gătești pește acasă. Este nevoie de foarte puțin timp și este o alegere excelentă atunci când îți dorești ceva sănătos dar nu ai mult timp la dispoziție.

Aici vă vom ghida prin câteva metode diferite de gătit, dintre care niciuna nu este greu de stăpânit. Singurul lucru pe care trebuie să-l rețineți este că, indiferent de metoda pe care o utilizați, cu cât bucata de pește este mai groasă, cu atât va avea nevoie de timp mai lung de gătire.

Coacerea peștelui

Coacerea peștelui în cuptor este una dintre cele mai simple moduri de a găti peștele. Are un alt avantaj uriaș, dacă setați un cronometru, atunci odată ce peștele este în cuptor puteți să plecați și să uitați totul de el. Cu toate acestea, există câteva lucruri de care trebuie să fii conștient. Anumite pește, cum ar fi peștele alb, fripturile și fileurile, coapte singure, pot ajunge foarte uscate. Pentru a evita acest lucru, înainte de a le introduce la cuptor le puteți unge cu unt topit și le puteți proteja punând deasupra o bucată de folie unsă ușor cu unt. Dacă ați folosit un topping pentru a adăuga umiditate, atunci nu veți avea nevoie de folie.

Această metodă de gătit este deosebit de bună atunci când gătiți un pește întreg. Ungeți întregul pește cu unt sau ulei înainte de a-l introduce în cuptor și, dacă doriți, puteți adăuga puțină umplutură în cavitatea corpului, deoarece acest lucru va ajuta și la menținerea peștelui umed.

Iată câteva recomandări simple pentru coacerea unui pește:

  • Preîncălziți cuptorul la 400F (200C sau marcajul de gaz 6)
  • Dacă gătiți pește alb sau fileuri și fripturi afumate care sunt periate, acoperite cu folie unsă cu unt și cântăresc între 175 și 200 g, atunci acestea vor avea nevoie de 15 până la 20 de minute.
  • Gătitul unui macrou, păstrăv sau hering întreg, cu o greutate de 10 până la 12 oz (275-350 g) fiecare va necesita 25 până la 30 de minute.
  • Tilapia care cântărește 12 până la 14 oz (350-400 g) va necesita 15 minute.

Pește învelit în folie

Peștele care a fost învelit în folie poate fi gătit folosind o varietate de metode, într-un cuptor cu abur, sub grătar, la grătar, la cuptor și așa mai departe. Avantajul acestei metode este că folia va ajuta la menținerea tuturor aromelor și sucurilor delicioase la locul lor. Este o metodă deosebit de bună atunci când gătiți pește întreg sau bucăți mai mari de somon sau păstrăv somon. În plus, dacă intenționați să serviți peștele rece, atunci acesta poate fi lăsat în pachetul său până când este timpul de servire, asigurându-vă că rămâne umed. Pentru rezultate optime, majoritatea sunt de acord că peștele trebuie gătit încet și ușor.

Dacă gătiți ceva la fel de mare ca un somon întreg, atunci puteți tăia peștele în jumătate și înfășura fiecare jumătate în folie. Apoi, odată copt și răcit, cele două jumătăți pot fi așezate înapoi împreună pe o farfurie și rostul ascuns, poate cu felii de castraveți sau ceva asemănător.

Când gătiți un pește în acest fel, veți dori să setați cuptorul la 275 F (130 C, marcaj de gaz 1). Pune două frunze de dafin în cavitatea corpului peștelui și niște tarhon proaspăt. Ar trebui să-l asezonați cu sare și piper și să adăugați aproximativ 1 până la 2 oz (25-50 g) de unt. Întregul pește poate fi apoi înfășurat ușor într-o foaie dublă de folie. Asigurați-vă că folia se pierde, dar este bine sigilată. Așezați-l pe o tavă de copt și puneți-l la cuptor. Timpii de gătire sunt după cum urmează:

  • 5 lb (750 g) somon - 1 oră și 10 minute
  • 2 lb (900 g) - 1 oră și 30 de minute
  • 3 lb (1,35 kg) - 2 ore
  • 4 lb (1,8 kg) - 2 ore 30 minute
  • 5 lb (2,25 kg) - 3 ore

Aceeași metodă și momente pot fi folosite atunci când gătiți păstrăv somon întreg. Dacă gătiți fripturi de somon care cântăresc între 175 și 225 g (6 și 8 oz), atunci fiecare ar trebui să fie coaptă la o temperatură mai mare, 350F (180C, marca de gaz 4). Fripturile trebuie împachetate fie individual, fie în grupuri de 4 până la 6 în folie unsă cu unt. Cu toate acestea, mai întâi asigurați-vă că le asezonați cu tarhon, foi de dafin și vin alb. Sigilați bine folia și coaceți-le pe un raft înalt timp de 20 de minute. Dacă fileurile de somon sunt puțin mai mici, 5 până la 6 oz (150-175 g), atunci fiecare va dura 15 până la 20 de minute.

Pește la microunde

Este greu să oferiți instrucțiuni precise despre gătirea peștelui cu microunde, deoarece cuptoarele cu microunde nu sunt standard și au niveluri diferite de putere. Cu toate acestea, majoritatea cuptoarelor cu microunde vin cu manuale de instrucțiuni care vor conține detalii despre cum să gătiți peștele în ele, iar acesta este cel mai bun loc pentru a începe. Pericolul cu această metodă este că câteva secunde pot face toată diferența între peștele umed minunat și peștele foarte uscat și prea gătit. Prin urmare, dacă nu sunteți încrezător și aveți un cuptor, poate fi mai bine să evitați această metodă până când vă familiarizați cu comportamentul cuptorului cu microunde.

Pește la grătar

Acesta este un mod minunat de a pregăti peștele, mai ales într-o zi de vară. Asigurați-vă că aveți la îndemână unt topit care poate fi periat pe pește. În mod ideal, ar trebui să utilizați unul dintre grătarele speciale pentru pește care sunt disponibile, deoarece va ajuta la menținerea peștelui împreună și la prevenirea lipirii acestuia. Peștii mici, cum ar fi păstrăvul și macroul, sunt fantastici la grătar și, desigur, pot fi asezonați cu ierburi.