Rețete latino-americane ușoare de încercat acasă

Mâncarea din America Latină este populară în întreaga lume. Oriunde te-ai afla în lume, este posibil să găsești locuri care servesc tacos, tortilla, arepas, tamale și așa mai departe. Dacă ești un fan al bucătăriei și vrei să încerci să o gătești singur, atunci iată câteva rețete ușoare pe care le poți urma acasă.

Saltena

Saltena sunt turnover-uri în stil bolivian. Au fundul plat și umpluturi înăbușite și își pot urmări istoria până în Bolivia din secolul al XIX-lea. Sunt incredibil de simplu de făcut. Doar urmați această rețetă pentru a face o porție de 12.

Pentru aluat

  • 650g (5 cesti) faina simpla si putina pentru pudrat
  • 2 linguri de zahar
  • 250 ml (1 cană) unt topit
  • 2 galbenusuri de ou
  • 120 ml (1½ cană) apă caldă cu ½ linguriță sare adăugată
  • 1 ou intreg, batut, pentru glazura

Pentru umplutură

  • 120 ml (½ cană) untură topită
  • 2 cepe albe, tocate
  • 1 aji amarillo proaspăt, tocat – acesta este un ardei iute fructat din Peru, va funcționa și ardeiul iute habanero
  • 450 g carne de vită tocată (sau folosiți pui mărunțit)
  • 2 litri (5 căni) supă de vită
  • 1 frunza de gelatina, inmuiata in apa rece ca gheata
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • 6 cartofi curatati si fierti, taiati cubulete mici
  • 130 g (1 cană) mazăre fiartă
  • 1 lingura de pasta de aji amarillo
  • sare si piper macinat

Instrucțiuni

  1. Se pune untura pentru umplutura intr-o tigaie si se incinge pana se incinge foarte bine. Apoi, prăjiți ceapa și ardeiul iute proaspăt timp de aproximativ 8 minute, până când sunt moi și maronii.
  2. Adăugați carnea de vită și gătiți-o timp de 4 minute înainte de a turna supa cu gelatina storsă. Se lasa sa fiarba 35 de minute
  3. Se adauga patrunjelul, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se ia de pe foc.
  4. Se adauga cartofii si mazarea si apoi se da la frigider pana este nevoie.
  5. Pentru a începe aluatul, amestecați făina și zahărul într-un bol. Se adauga untul topit si se amesteca cu o lingura de lemn.
  6. Adăugați gălbenușurile și amestecați încet în apa călduță, cu sare.
  7. Frământați cu mâinile într-un aluat moale și uniform, apoi puneți-l pe o suprafață cu făină și întindeți-l într-o foaie subțire, de aproximativ 3 mm grosime.
  8. Îndreptați cuptorul la 160C forțat de ventilator (180C convențional).
  9. Folosiți un tăietor rotund de 11 cm pentru a scoate discurile din aluat și așezați-le pe o tavă tapetată.
  10. Pune o lingură plină de umplutură în mijlocul fiecărui disc.
  11. Cu ajutorul degetului, umeziți marginile discului cu apă și apoi pliați aluatul în jumătate pentru a-l sigila.
  12. Ungeți exteriorul cu ou bătut și apoi coaceți 15 minute.

Sandwich înecat (Torta Ahogada)

Originar din Guadalajara din Mexic, acest fel de mâncare picant datează de la începutul anilor 1900. Există trei componente, un birote, care este un rulou lung și crus (deși puteți folosi o baghetă), sos picant și sos de roșii. Pur și simplu urmați această rețetă pentru a face o porție de 4.

Ingrediente

  • 675g spată de porc
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 frunză de dafin
  • 250 ml (1 cană) apă
  • 1 ceapă roșie, tăiată în jumătate și tăiată subțire în semiluni
  • Suc de 1 lime
  • 4 rulouri birote (sau bagheta)
  • 4 linguri frunze de coriandru, tocate mărunt
  • Sare si piper macinat
  • felii de lime, pentru a servi

Pentru sosul picant

  • (15g) ardei iute uscat de arbol
  • 250 ml (1 cană) apă fierbinte
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 2 linguri otet de mere
  • 30 g (¼ cană) semințe de susan prăjite
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 lingurita chimen macinat

Pentru sosul de rosii

  • 900 g roșii
  • ¼ linguriță de chimen măcinat
  • ½ ceapă albă, tocată
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 1 cățel de usturoi, tocat
  • 1 lingura ulei de masline

Instrucțiuni

  1. Preîncălziți cuptorul la 180C convențional sau la 160C cu ventilator.
  2. Asezonați carnea de porc cu sare, piper și usturoi și puneți-o într-o tigaie.
  3. Adăugați apă și foile de dafin pe fundul cratiței și apoi gătiți-o la cuptor pentru 2 ore (întoarceți carnea după 1 oră). Este gata când un cuțit introdus în mijloc iese cald. Cand este gata se scoate si se lasa sa se raceasca pana se incalzeste. Apoi, tăiați carnea cu mâinile și puneți-o pe o parte.
  4. Pentru a face sosul picant, puneti apa fierbinte intr-un vas cu ardei iute de arbol si lasati-le la macerat 15 minute. Scurgeți ardeii iute și apoi puneți-i într-un blender cu usturoiul, oțetul, semințele de susan, oregano și chimenul. Se condimentează cu sare și piper și se amestecă până devine omogen. Strecurați amestecul și păstrați sosul lichid.
  5. Pentru a face sosul de roșii, fierbeți roșiile în apă timp de 10 minute, scurgeți-le și curățați-le de coajă. După ce ați curățat blenderul, adăugați roșiile, chimenul, ceapa, oregano și usturoiul și amestecați-l până la o pastă. Se încălzește uleiul într-o tigaie medie și apoi se adaugă amestecul de roșii. Gătiți-l timp de 20 de minute amestecând continuu pentru a nu se lipi.
  6. Adăugați sare și zeama de lămâie pentru a asezona ceapa roșie și apoi lăsați-o să stea 5 minute.
  7. Se taie painea, se aseaza inauntru carnea cu ceapa deasupra. Se toarnă puțin sos de roșii peste pâinea și adăugați sos picant și coriandru. Serviți-l cald cu felii de lime.