Mâncăruri tradiționale scandinave

O masă unsă cu unt; hmmm suna ciudat nu? Cu toate acestea, în suedeză, Smorgasbord sună mult mai atrăgător decât traducerea literală în engleză! Aceasta este o mare tradiție scandinavă, în care o masă este acoperită cu o selecție bine îngrijită de mâncăruri calde și reci, care adesea încep cu pește, trec la mezeluri și se termină cu câteva mâncăruri calde gustoase.

Heringul mereu prezent

Ar fi dificil să nu menționăm heringul murat în acest moment, deoarece îi place să facă apariția la aceste evenimente de tip Smorgasbord!

Destul de des, veți vedea boluri cu hering murat însoțit de salată de sfeclă roșie și mere, pateuri, chiftele și somon afumat și curat. Sună grozav, nu-i așa?

În ceea ce privește peștele, este imperativ să vorbim mai mult despre Hering. Este cel mai popular peste din Scandinavia si este afumat, murat si prajit. Este un pește cu un gust minunat de bogat, care a fost o parte vitală a acestei diete tradiționale nordice. Minunatul numit „Gravadlax” sau somonul curat cu mărar este, de asemenea, un mare succes în casele scandinave. De asemenea, s-ar putea să găsești macrou afumat și pește mai puțin cunoscut, „arctic charr”!

Una sau două tradiții împart camera între iubire și ură, frică și dezgust! „Surstromming” este unul dintre acestea, deoarece este un hering fermentat foarte înțepător, care este popular în nordul Suediei. Desigur, miroase destul de bine, dar are un gust grozav!

Dacă se întâmplă să petreceți în Suedia în august, atunci este probabil să implicați cantități mari de raci la petrecerile în aer liber. Acest lucru va fi, fără îndoială, spălat cu un pahar plin sau două de „Aquavit”, cel mai comun spirit al regiunii. Skal sau urale!

Pâinea și carnea aruncați o privire

În ceea ce privește pâinea pentru a însoți toată această mâncare bogată, există o mulțime de „brod” din care să alegi în țările scandinave. Este mai tipic să aveți pâini de secară închise, care pot veni într-o mare varietate de forme și dimensiuni. Există câteva pâini dulci fantastice precum „Limpa”, „Vortbrod” și „Franskbrod”. Dacă pâinea tradițională bogată de secară nu este pentru tine, atunci este o necesitate să încerci pâine crocantă scandinavă adevărată, care reprezintă o alternativă sănătoasă și foarte diferită ca calitate de cele pe care le exportăm și le vindem în supermarketuri.

Carnea, în special carnea de porc, este o parte integrantă a dietei scandinave de sud. Mâncarea tradițională de friptură de porc din Danemarca este „Flaekesteg” și este la fel de daneză precum friptura de vită este britanică. Tinde să fie servit cu un sos frumos și bogat și cartofi caramelizați reconfortanți. Acest fel de mâncare se întâmplă să fie și prânzul de Crăciun!

Când ne aventurăm mai spre nord, ajungem să mâncăm reni, elan și este chiar posibil să găsim cârnați de urs în părțile mai îndepărtate ale hărții. Mielul afumat și mielul uscat este o altă carne destul de neobișnuită și se găsește în nordul Norvegiei.

Dacă vorbim de alimente suedeze, trebuie menționate chiftele. Rețeta suedeză de chiftele este de obicei un amestec de carne de porc și vită, dar pentru danezi, este un amestec de vițel și carne de porc care face chifteluța perfectă. Chiftelele sunt de obicei servite cu o porție generoasă de dulceață de lingonberry, iar resturile sunt de obicei puse într-un sandviș a doua zi!

Deserturi dulci pentru a rotunji lucrurile

În ceea ce privește deserturile, scorțișoara și cardamonul joacă un rol principal în tot felul de prăjituri și chifle delicioase. Pe lângă o cană caldă de cafea, danezii insistă pe „Kanelbullar”, o chiflă cu scorțișoară consumată pe tot parcursul zilei. Produsele de patiserie daneze sunt din Danemarca, iar cel mai grozav lucru de încercat este un „Smorsnegl” proaspăt copt duminică dimineața. Gustul este divin! O ultimă sugestie este să comandați o felie de „Kladdkaka”, un tort de ciocolată lipicios, greu de refuzat. Skal!