Mâncare tradițională nordică

Regiunea nordică este formată din țările Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia și este probabil cel mai cunoscută pentru heringul murat și chiftelele sale, care sunt savurate de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, există mult, mult mai mult de care oamenii se pot bucura de mâncarea nordică. Acest articol vă va oferi tot ce trebuie să știți despre mâncarea tradițională nordică.

Hering marinat

O excursie în regiunea nordică nu ar fi completă fără a încerca niște hering murat, care este unul dintre cele mai faimoase produse alimentare tradiționale nordice. Heringul murat este savurat pe tot parcursul anului; cu toate acestea, este deosebit de popular în perioada Crăciunului.

Heringul murat poate fi servit în următoarele moduri:

  • Sursild - Popular în perioada Crăciunului
  • Glassmestersild
  • Tomatsild - Hering în sos de roșii
  • Rommesild - Hering în smântână
  • Sennepsild - Hering în muștar
  • Kryddersild - Hering în condimente.

Heringul murat din regiunea nordică tinde să fie mai puțin ascuțit decât heringul murat găsit în alte județe europene, deoarece saramura în care este murat este mai dulce.

Chiftele

Chiftelele sunt o altă mâncare nordică tradițională populară. Popularitatea sa s-a extins în întreaga lume, parțial datorită faptului că chiftelele sunt un produs de bază în restaurantele IKEA din întreaga lume. Chiftele nordice pot fi făcute cu carne de porc, vită, vițel sau orice combinație a celor trei; cu toate acestea, diferite țări nordice folosesc soiuri diferite. În Suedia, în mod tradițional, carnea de porc și de vită sunt folosite pentru chiftele. În Norvegia, carnea de vită este folosită preponderent pentru chiftele, iar în Danemarca, un amestec de carne de porc și vițel este adesea folosit pentru chifteluțe.

În Danemarca, chiftelele fierte sunt o mâncare clasică de confort, servite fie cu un sos de cremă de curry, fie cu țelină. Chiar și dimensiunea chiftelelor tradiționale nordice variază între diferitele națiuni nordice. În Suedia, chiftelele tradiționale sunt de dimensiuni mici, în timp ce în Norvegia sunt mai mari.

În regiunea nordică, chiftelele sunt adesea servite cu cartofi fierți sau piure. Dulceata de astișoare (care este similară cu sosul de afine) face o mare realizare pentru chiftelele nordice. Orice chiftele rămase pot fi adăugate la sandvișuri pentru un prânz excelent.

Smorgasbord

Smorgasbord este o serie de feluri de mâncare mici, calde și reci. În mod tradițional, smorgasbordurile încep cu pește, înainte de a trece la mezeluri, apoi la mâncăruri calde, înainte de a termina cu brânză. Când vizitați regiunea nordică, dacă vi se oferă un smorgasbord, ar trebui să acordați mult timp, deoarece prânzurile tradiționale smorgasbord pot dura ore întregi.

Mâncărurile care alcătuiesc un smorgasbord nu sunt setate, așa că există o mare varietate de găsit. Cu toate acestea, există unele alimente tradiționale nordice care sunt mai frecvent utilizate.

Somon

Peștele în general este extrem de popular în regiunea nordică, datorită aprovizionării abundente în apele din jur. Somonul nu face excepție de la această regulă, somonul scandinav fiind cunoscut în întreaga lume pentru gustul său luxos și culoarea portocalie puternică. În Scandinavia, somonul este adesea vindecat sau afumat. Gravadlax este o mâncare tradițională nordică faimoasă, care este somonul vindecat cu mărar.

Rac de râu

În luna august, țările nordice sărbătoresc racii. Oamenii țin petreceri mari și mănâncă castroane și boluri cu raci, care sunt spălate cu aquavit (un spirit suedez puternic). Această tradiție a început în Suedia deoarece recolta de raci era limitată la sfârșitul verii.

Astăzi, recolta de raci nu se mai limitează la sfârșitul verii, cu toate acestea, petrecerile tradiționale de raci continuă ca o sărbătoare a culturii nordice. Cântece tradiționale de băut (numite snapsvisa) sunt adesea cântate în timpul petrecerilor cu raci.

Porc

Carnea de porc este o carne extrem de populară și importantă în sudul Scandinaviei. Un tip de carne de porc este Flaeskesteg, care este carne de porc prăjită și se mănâncă cu sos greu și dens și cartofi caramelizați. Flaeskesteg este versiunea daneză a unei cine britanice roast beef. De asemenea, este foarte popular pentru familiile daneze să consume Flaeskesteg la prânz în ziua de Crăciun.

Dulciuri

Mâncarea nordică nu este doar despre carne și pește, mâncarea tradițională nordică include și o gamă largă de dulciuri. Coacetul nordic devine din ce în ce mai popular în toată Europa și în întreaga lume.

Chiflele cu scorțișoară sunt extrem de populare în regiunea nordică. Numiți în mod tradițional Kanelbullar, pot fi consumați pe tot parcursul zilei, dar sunt adesea consumați cu cafea. O mâncare tradițională nordică din Suedia este kladdkaka, care este o prăjitură lipicioasă de ciocolată, adorată de localnici și de vizitatorii Suediei.

A concluziona

Există o mulțime de mâncăruri încântătoare de descoperit în regiunea nordică, astfel încât, indiferent de gusturile dvs., veți găsi cu siguranță multe de care să vă bucurați în timpul următoarei vizite.