Lemongrass - Ce este exact?

Când auziți cuvântul „lemongrass” vă puteți gândi la un gazon frumos care dă un miros de citrice. Adevărul este că de fapt nu ai fi atât de departe de adevăr. Există ierburi cu miros de lămâie găsite în întreaga lume, inclusiv în Africa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Australasia.

Indiferent de continentul în care vă aflați, toate aceste ierburi își au originea într-un gen numit Cymbopogon. Cu toate acestea, când vine vorba de gătit, cea mai comună formă de lemongrass se numește C. citratus. Este originar din Malaezia, Thailanda, Filipine și diverse părți ale Indoneziei. Este o plantă incredibilă de văzut, deseori crescând până la doi metri înălțime. Există frunze moi, albe, care înconjoară tulpina și sunt acoperite de frunze exterioare uscate care, la rândul lor, protejează frunzele verzi dure. Sub toate aceste straturi se află tulpina cu o inimă de culoare albă și roz și este adesea folosită pentru a face paste de curry și alte feluri de mâncare. Frunzele exterioare sunt populare în infuzii.

De ce este popular?

Există multe motive pentru popularitatea imensă a lemongrass. Pentru început, este ieftin și disponibil pe scară largă. În plus, oferă o aromă complexă de citrice, cu mai multe straturi, care funcționează bine atât cu mâncăruri dulci, cât și sărate. Lemongrass poate avea, de asemenea, utilizări medicinale. În multe culturi este folosit pentru a trata durerile de stomac, durerile musculare și febra. În plus, unul dintre compușii săi este folosit pentru a crea ulei de citronella, un repelent pentru țânțari.

Cine folosește lemongrass?

Răspunsul scurt este mulți oameni din întreaga lume. De exemplu, în Thailanda, unde iarba de lămâie crește din abundență, este încorporată în mai multe mese. Mulți îl vor adăuga în supa tom yum la micul dejun, în pasta de curry folosită la masa principală și se adaugă la orez sau sago cu puțin zahăr la desert. Cu alte cuvinte, mulți thailandezi îl consideră un ingredient dulce, sărat și medicinal.

În alte țări, este recunoscut pe scară largă pentru proprietățile sale vindecătoare. După cum am menționat, are agenți antiinflamatori naturali și antioxidanți. Ca atare, mulți oameni îl vor adăuga în ceaiuri, împreună cu ingrediente precum ghimbir, gălbenele, fenicul și menta. Dacă doriți să faceți acest lucru acasă, asigurați-vă că uscați mai întâi iarba de lămâie și, deoarece frunzele sunt atât de dure, asigurați-vă că le înmuiați mult timp pentru a vă asigura că se înmoaie și că pot elibera compușii lor benefici.

Cum se folosește lemongrass

În general, primul lucru pe care va trebui să-l faci este să decojești frunzele exterioare dure și verzi. Cu toate acestea, nu le aruncați. Ele pot fi folosite fie proaspete, fie tocate și uscate pentru a face ceai de lemongrass. Pur și simplu adăugați o lingură de iarbă de lămâie tocată într-o ceașcă de ceai împreună cu orice alte ingrediente, cum ar fi ghimbirul, acoperiți-o cu apă clocotită și lăsați-o să se infuzeze timp de cel puțin cinci minute.

Când vine vorba de gătit, mai întâi trebuie să tăiați capătul dur al rădăcinii tulpinii. Apoi, folosind lama plată a unui cuțit, ar trebui să zdrobești tulpinile interioare albe, ceea ce va ajuta la eliberarea aromelor. Dacă faceți o pastă de curry thailandez de la zero, ar trebui să încercați întotdeauna să utilizați lemongrass cât mai fraged posibil, deoarece acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că sosul de curry rămâne neted.

Dacă vă place peștele, atunci puteți încerca să plasați tulpini de iarbă de lămâie în interiorul unui pește în timp ce îl gătiți într-un vas de bambus, poate cu alte câteva ingrediente, cum ar fi ghimbirul.

O idee creativă este să folosești lemongrass ca frigărui. Puteți atașa bucăți de pui sau legume marinate pe el înainte de a o pune pe grătar.

Când vine vorba de supă, mulți oameni adaugă iarbă de lămâie în supele de porumb și nucă de cocos sau în bulionul de midii, împreună cu ghimbir și galanga.

În cele din urmă, când vine vorba de desert, ai putea lua în considerare fructe proaspete cu un strop de sirop cu miros de lemongrass.

Cu alte cuvinte, există o mulțime de moduri de a folosi lemongrass în orice fel de fel de mâncare și masă.

De unde să obțineți lemongrass

Dacă lemongrass nu crește lângă tine sau chiar dacă crește, ar trebui să cauți lemongrass proaspăt, dens, care are frunze exterioare de un verde strălucitor și tulpini foarte plinute. Nu este greu de găsit în piețe, legume și supermarketuri. Cu cât lemongrass este mai în vârstă, cu atât va fi mai puțin parfumată (pentru că frunzele exterioare își vor fi pierdut mult din umiditate), iar aceasta poate fi o modalitate bună de a judeca cât de proaspătă este. Odată ce ați cumpărat lemongrass, puteți să o înfășurați într-o cârpă umedă sau hârtie de bucătărie înainte de a o pune la frigider pentru a o ajuta să rămână proaspătă. Alternativ, puneți tulpinile într-un borcan cu apă. În curând va încolți rădăcini și apoi puteți începe să vă creșteți singuri.

Ingrediente

770
Lemongrass