Cum să gătești sfeclă roșie

Sfecla roșie, cunoscută și sub numele de sfeclă roșie, este adesea foarte dezbinătoare. Unii îi iubesc, dar alții par să-i urăsc. Cu toate acestea, atunci când este gătită corespunzător, sfecla roșie este delicioasă. În plus, sunt și foarte sănătoși. În ghidul următor, vă vom oferi câteva idei despre cum să gătiți sfecla roșie, astfel încât toată lumea să se bucure de ea.

Date nutriționale din sfeclă roșie

În timp ce sfecla roșie poate fi bogată în zaharuri naturale, acestea sunt, de asemenea, pline de vitamine și minerale, ceea ce le face un adaos foarte sănătos pentru orice masă. Într-o cană de sfeclă roșie există 74 de calorii, 0 grame de grăsime, 17 carbohidrați, 14 grame de zaharuri totale, 3 grame de proteine, 3 grame de fibre și 130 mg de sodiu. De asemenea, sunt pline cu potasiu, cu 518 mg per cană.

Sfecla roșie furnizează organismului nitrat, un nutrient care poate îmbunătăți performanța la efort. De asemenea, sunt o sursă fantastică de antioxidanți și au proprietăți antiinflamatorii. Există, de asemenea, dovezi că sfecla roșie poate ajuta la protejarea vaselor de sânge de deteriorare și la reducerea tensiunii arteriale.

Preparare de bază de sfeclă roșie

Dacă nu intenționați să vă gătiți sfecla roșie imediat, trebuie să le pregătiți pentru depozitare când le luați acasă de la magazine. Când este depozitată corespunzător, sfecla roșie va dura mai mult și va avea mai multă aromă.

În primul rând, trebuie să tăiați verdeața, lăsând cel puțin un inch de tulpină atașată. Apoi ar trebui să le înfășurați ușor în prosoape de hârtie și să le păstrați într-o pungă de plastic cu fermoar la frigider. În acest fel, ar trebui să reziste până la două săptămâni. Când doriți să le gătiți, scoateți-le din frigider și curățați-le ușor pentru a îndepărta murdăria. După spălare, sfecla roșie poate fi apoi pregătită conform instrucțiunilor din rețetă.

Cum să gătești sfeclă roșie

Sfecla roșie poate fi gătită în multe moduri diferite, fiartă, prăjită, la abur, la grătar etc. Fiecare produce un efect diferit și trebuie să găsiți metoda pe care o preferați. După gătire, sfecla roșie poate fi folosită în salate, pentru a face hummus, pentru a se amesteca în smoothie-uri și multe altele. Iată câteva metode care vă vor ajuta să începeți.

Prăjirea sfeclei roșii întregi

Când sunt prăjite, sfecla roșie este foarte dulci, cu arome minerale subtile. Poate dura până la o oră pentru a prăji o sfeclă roșie întreagă, așa că țineți cont de acest lucru atunci când vă planificați gătitul. Puteți alege oricând sfeclă roșie mai mică dacă nu aveți mult timp.

După ce curățați sfecla roșie, uscați-le cu un prosop pentru a îndepărta excesul de umiditate. Într-un castron mediu, ungeți sfecla roșie cu ulei de măsline, sare și piper. Apoi, înfășurați fiecare sfeclă roșie în folie și puneți-le pe o tavă de copt tapetată cu folie. Prăjiți sfecla roșie la 400F/200C până când pot fi străpunse ușor cu o furculiță. În funcție de dimensiunea lor, poate dura între 30 și 60 de minute. Apoi scoateți sfecla roșie din cuptor, tăiați tulpinile și îndepărtați pielea.

Sfecla rosie la microunde

Dacă vă grăbiți, atunci sfecla roșie la microunde este o opțiune grozavă. Este nevoie de foarte puțin timp și face puțin pentru a diminua aroma. Sfecla roșie de dimensiuni mici și mijlocii este cea mai bună pentru cuptorul cu microunde, deoarece sfecla roșie mare poate deveni cauciucoasă pe exterior înainte ca interior să fie gătită corespunzător.

Începeți prin a pune sfecla roșie curățată într-un vas pentru microunde, adăugați suficientă apă pentru a acoperi fundul vasului și acoperiți-o cu folie alimentară. Apoi ar trebui să o puneți la microunde la putere mare până când sfecla roșie poate fi străpunsă cu ușurință cu o furculiță, răsturnându-le o dată în proces, ceea ce poate dura între 12 și 15 minute. Când sunt gata, lăsați-le să stea 5 minute, îndepărtați rădăcina pivotantă, tăiați tulpinile și curățați pielea.

Sfeclă roșie la abur

Aceasta este o metodă deosebit de sănătoasă pentru a găti sfecla roșie, deoarece permite legumelor să-și păstreze majoritatea mineralelor și vitaminelor, deoarece acestea nu sunt fierte în apă. În plus, sfecla roșie mică la aburi este foarte rapidă și ușoară.

Mai întâi trebuie să curățați sfecla roșie și să îndepărtați tulpina și rădăcina pivotantă. Apoi tăiați fiecare sfeclă roșie în cuburi sau felii de 1/2 până la 1 inch. Aduceți o cantitate mică de apă la fierbere într-o cratiță mare și puneți un coș de aburi în cratiță, astfel încât fundul acestuia să fie deasupra apei. Puneți sfecla roșie în coș, acoperiți cratița și lăsați-le să se aburească până devin fragede, ceea ce va dura între 10 și 30 de minute în funcție de dimensiunea bucăților. Scoateți-le din coș și lăsați-le să se răcească câteva minute înainte de a îndepărta pielea.

Sfeclă roșie la fiert

Fierberea sfeclei roșie le face foarte fragede și reduce intensitatea aromei. Este foarte simplu de făcut. Mai întâi tăiați tulpina și rădăcina rămasă din sfeclă, puneți-le într-o cratiță mare și acoperiți-le cu apă. Aduceți apa la fiert înainte de a reduce focul și apoi fierbeți până când sunt fragede, ceea ce va dura între 25 și 35 de minute pentru sfecla roșie de mărime medie și până la o oră pentru cele mai mari. Odată ce sunt fragede, mutați-le în apă rece ca gheața și apoi curățați pielea.

Cum să gătești verdeață de sfeclă roșie

Verdeturile cu frunze care se găsesc în vârful sfeclei roșii sunt, de asemenea, comestibile. Sunt pline de aromă și pot face parte dintr-un fel principal sau o garnitură. Ar trebui să tratați frunzele așa cum ați proceda cu verdeața, varza gură sau magul. Au, de asemenea, o aromă similară, cu un gust pământesc, ușor amar. Frunzele le poți mânca crude, dar sunt delicioase după ce sunt sotate cu usturoi și unt. O altă opțiune este să fierbe-le.

Pur și simplu îndepărtați frunzele și spălați și uscați fiecare. Tăiați frunzele și tulpinile, separându-le pe cele două. Pune o tigaie mare la foc mediu-mare cu ulei de măsline cald și călește usturoiul tocat. Adăugați tulpinile și gătiți-le timp de două minute. Apoi adăugați frunzele cu 2 linguri sau bulion și gătiți timp de 2 minute amestecând frecvent. Pur și simplu asezonați-le și serviți.