Alimente cu calorii negative - sunt reale?

Aproape toți cei care încearcă să slăbească își țin evidența aportului de calorii. Ideea de bază este că dacă consumi mai puține calorii decât folosești, atunci vei slăbi. Desigur, acest lucru poate fi dus la o extremă nesănătoasă, dar principiul rămâne în picioare.

Conform cunoștințelor comune, unele alimente sunt „calorii negative”. Cu alte cuvinte, au nevoie de mai multe calorii pentru a digera decât conțin. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât ar putea părea la început.

Alimentele cu calorii negative explicate.

Atunci când digera alimentele, corpul tău folosește energie și cantitatea de energie diferă în funcție de alimente. Dacă un aliment necesită mai multe calorii pentru a digera decât conține, atunci teoretic poți slăbi doar mâncându-le.

În general, alimentele cu calorii negative sunt considerate a fi fructe și legume cu un conținut ridicat de apă. Exemplele includ:

  • Țelină – 14 calorii la 100 g
  • Morcovi – 52 de calorii la 130 g
  • Salata verde – 5 calorii la 35 g
  • Broccoli – 31 de calorii per 90 g
  • Grapefruit – 69 de calorii la 230 g
  • Roșii – 32 de calorii la 180 g
  • Castraveți – 8 calorii la 50 g
  • Pepene verde – 46 de calorii la 150 g
  • Mere – 53 de calorii la 110 g

Întrebarea este dacă aceste alimente conțin cu adevărat mai puține calorii decât este nevoie pentru ca organismul tău să le digere?

Din păcate, răspunsul este aproape sigur nu. Deși alimentele sunt hrănitoare, este puțin probabil ca acestea să aibă cu adevărat calorii negative. Fiecare conține calorii și nu există dovezi că este nevoie de mai multe calorii pentru a le mânca și a le digera decât furnizează.

Consumul de alimente arde caloriile?

Unii oameni au emis ipoteza că energia folosită pentru a mesteca alimentele i-ar putea ajuta să devină calorii negative. Există o cantitate mică de cercetări care sugerează că guma de mestecat poate crește energia pe care o folosește corpul tău cu aproximativ 11 calorii pe oră. Prin urmare, atunci când mestecați alimentele menționate mai sus, cantitatea de calorii folosită este probabil neglijabilă.

Când vine vorba de digerarea alimentelor, cantitatea de calorii folosită este din nou mai mică decât caloriile furnizate de alimente. De fapt, cantitatea de calorii folosită pentru digerarea alimentelor este de obicei exprimată ca procent din caloriile pe care le consumi, iar procentul este similar pentru carbohidrați, grăsimi și proteine. Când vine vorba de carbohidrați, aproximativ 5-10% sunt folosiți pentru procesarea alimentelor, 0-5% pentru grăsimi și 20-30% pentru proteine. Prin urmare, încă o dată, când vine vorba de alimentele enumerate mai sus, este foarte puțin probabil ca acestea să aibă calorii negative.

Există alimente cu zero calorii?

Există unele lucruri care conțin zero calorii, cum ar fi apa. Adesea, oamenii vor pretinde că apa rece poate ajuta la creșterea metabolismului. Există, de fapt, cercetări care susțin ideea unor mici creșteri ale metabolismului pentru o perioadă limitată de timp după ce ai băut apă rece. Cu toate acestea, creșterea este infimă; cel mult, va fi în jur de 24 de calorii pe oră. În plus, nu putem exista fără aportul de calorii, așa că aceasta este o strategie periculoasă de utilizat.

Urmărește alimente nutritive cu conținut scăzut de calorii

În timp ce Sfântul Graal al alimentelor cu calorii negative s-ar putea să nu existe, alimentele despre care oamenii cred că pot avea calorii negative sunt încă hrănitoare. În plus, deoarece acestea tind să aibă un conținut ridicat de apă și puține calorii, puteți mânca cantități mai mari din ele fără a consuma prea multe calorii.

Iată câteva alimente care sunt bogate în nutrienți și sărace în calorii:

  • Kale – 7 calorii la 20 g și plină de vitamine A, K și C și diverse minerale
  • Afine – 84 de calorii la 150 g, o sursă bună de vitamine C și K și mangan
  • Cartofi – 58 de calorii per 75 g, o sursă bună de potasiu și vitamine B6 și C
  • Zmeura – 64 de calorii per 125 g, o sursa buna de vitamina C si mangan
  • Spanacul – 7 calorii la 30 g, o sursă bună de vitamine K și A și câteva minerale

Dacă sunteți în căutarea unor surse de proteine cu conținut scăzut de calorii, luați în considerare următoarele:

  • Somon – 121 de calorii și 17 g de proteine per porție de 85 g și conține, de asemenea, acizi grași omega-3 și vitamine
  • Piept de pui – 110 calorii și 22 g proteine per porție de 85 g
  • Iaurt simplu grecesc – versiunile fără grăsimi conțin 100 de calorii și 16 g de proteine per porție de 170 g
  • Ouă întregi – 78 de calorii și 6 g de proteine per ou, împreună cu vitamine, minerale și grăsimi nesaturate.
  • Mușchiu de porc – 91 de calorii și 15 g de proteine la 85 g, precum și vitamine B și minerale

În plus, principalele dintre aceste surse de proteine conțin și grăsimi sănătoase. În timp ce grăsimile pot conține mai multe calorii pe gram decât proteinele și carbohidrații, ele sunt totuși o parte esențială a unei diete sănătoase. De asemenea, ar trebui să încercați să mâncați alimente întregi bogate în nutrienți, deoarece acestea pot, de asemenea, să beneficieze de pierderea în greutate și de sănătatea generală. În plus, există dovezi că corpul tău folosește mai multe calorii atunci când digeră alimente întregi decât alimentele procesate.

Pe scurt, mai degrabă decât să te concentrezi pe alimente cu calorii negative, care cel mai probabil nu există, încearcă să mănânci o dietă echilibrată și hrănitoare și vei putea în continuare să slăbești, asigurându-te în același timp că corpul tău primește tot ce are nevoie.