Cele mai bune alimente de vară pentru a învinge căldura și pentru a rămâne hidratat

Menținerea hidratată este o prioritate de vârf în timpul sezonului de vară. Știm cu toții să bem multă apă vara pentru a preveni deshidratarea și pentru a menține echilibrul electrolitic. Cu toate acestea, trecerea la o dietă de vară bogată în fructe și legume proaspăt preparate vă poate crește și mai mult nivelul de hidratare și crește aportul organismului de antioxidanți valoroși, vitamine și minerale.

Legume cu conținut ridicat de apă pentru a vă ajuta să rămâneți hidratat și sănătos în căldura verii.

Multe abordări dietetice tradiționale, inclusiv Ayurveda, mediteraneană și estul asiatic, pun accentul pe adaptarea consumului nostru de alimente la ceea ce este disponibil sezonier. Alimentele de vară au o culoare vibrantă, ceea ce înseamnă că sunt bogate în nutrienți și, de asemenea, suculente și suculente și, prin urmare, cu conținut ridicat de apă, făcându-le ideale pentru menținerea sănătății optime în timpul sezonului de vară, ceea ce poate epuiza nivelul de hidratare și de nutrienți al organismului.

Conform acestor diete tradiționale, în timpul sezonului de iarnă avem nevoie de o dietă bogată în grăsimi, proteine și mirodenii care să regleze homeostazia corpului nostru spre încălzire și stabilitatea greutății, deoarece frigul de iarnă poate epuiza depozitele de grăsime ale corpului nostru și rezistența țesuturilor. Vara avem nevoie de opusul - alimente și condimente care reglează adaptarea la răcire și hidratare a corpului nostru și flexibilitatea țesuturilor acestuia.

Ambele anotimpuri necesită alimente care ajută la un microbiom intestinal sănătos, deoarece atât tradiția, cât și cercetările moderne arată că microbiomul intestinal susține structura ADN-ului și sistemul nostru imunitar. Vara, aceste alimente bogate în probiotice ar trebui consumate ca băuturi răcoritoare și condimente precum tzatziki, chefir, raita și lassis.

Iată o listă cu unele dintre cele mai bune alimente de vară pe care să le incluzi în dieta ta de sezon și o varietate de moduri ușoare de a le pregăti:

Fructe și legume de vară

  • Pepene
  • Mango
  • Lămâie
  • Lămâie verde
  • Fructe de pădure
  • rosii
  • castraveți
  • Ardei gras
  • Dovlecel
  • Ciuperci
  • Spanac
  • Romaine
  • Porumb
  • Busuioc proaspăt
  • Menta proaspata
  • Petale de trandafir

Alimente probiotice de vară

  • Iaurt
  • Kerfi
  • Smântână
  • Zer

Preparare ușoară a alimentelor de vară

Pepenele verde, roșiile și ardeiul gras roșu sunt toate bogate în licopen, un antioxidant care vă protejează pielea de daunele solare. Mănâncă 1 sau 2 porții din aceste alimente cu aproximativ 30 de minute înainte de a ieși la soare pentru a obține acest beneficiu. Toate cele trei alimente au un conținut ridicat de apă, așa că vă vor ajuta să vă mențineți hidratat, mai ales atunci când sunt consumate crude.

Roșiile pot fi consumate în multe moduri diferite, atât crude, cât și gătite. Le puteți include în salate, sandvișuri și wrap-uri cu salată verde, precum și în guacamole. De asemenea, sunt delicioase atunci când sunt prăjite la grătar pe frigărui de kebab și stropite cu tzatziki. Castraveții, crezi sau nu, pot fi fierți și cu roșii.

Roșiile și ardeiul gras roșu sunt ingrediente cheie în gazpacho, o supă rece de vară perfectă.

Cu toții ne-a plăcut să mâncăm carnea unui pepene verde frumos și dulce, dar puteți, de asemenea, să extrageți suc de pepene verde pentru o băutură răcoritoare de vară sau pentru a face șerbet. Dulceața de pepene verde este un alt favorit al verii în unele culturi. Se crede că semințele de pepene verde au un efect de răcire în Ayurveda. Cel mai bine se consumă în prima jumătate a dimineții singure sau într-o salată de fructe mixtă. Pentru a le pregăti, pur și simplu păstrați semințele de pepene verde aruncate, clătiți-le și uscați-le și apoi prăjiți-le ușor.

Dovleceii sunt bogati in potasiu, un nutrient esential pentru un metabolism sanatos. Există multe moduri delicioase de a mânca dovlecei vara:

  • Taiate rondele groase și sotate în ulei de măsline și ierburi proaspete cu ciuperci Portobello, stropite ușor cu sare de mare de Himalaya (bogată în minerale pentru menținerea electroliților)
  • Taiate felii subtiri si sotate la fel si mancate pe paine de grau integral cu rosii feliate, masline si branza de capra
  • Tăiați în tăiței spiralați lungi ca înlocuitor de paste, aruncați în ulei de măsline, fierți ușor și stropiți cu Romano proaspăt ras
  • Tăiați în bucăți în bucăți și adăugate crude la o salată romaine cu ceapă roșie și fasole cu unt, cu un dressing ușor de miere, lămâie și ulei de măsline

Spanacul cu frunze de pui cu mandarine, ceapă roșie dulce feliată și o vinaigretă de zmeură este una dintre cele mai delicioase salate de vară vreodată!

Fructele de pădure sunt foarte versatile și pot fi consumate proaspete cu iaurt, amestecate în smoothie-uri sau gătite ca supe de fructe și consumate reci.

Porumbul conține antioxidanți care ajută la protejarea de razele solare. Un alt aliment foarte versatil, porumbul poate fi prăjit sau aburit și mâncat singur cu unt și sare sau amestecat în salate sau inclus într-un gazpacho gros.

În completarea planului de dietă de vară se află băuturile răcoritoare și deserturile care sunt delicioase, hrănitoare și vă ajută să vă mențineți microbiomul intestinal și electroliții:

  • Mango Lassi (piure de mango amestecat cu iaurt, gheață pisată, 2 vârfuri de cardamom măcinat și o lingură de sirop de arțar)
  • Nimbu Pani (un lime întreg stors în apă rece, pură, cu un praf de sare de Himalaya și zahăr brut)
  • Kefir amestecat cu apa de cocos
  • Apă infuzată cu castraveți, zmeură și mentă sau busuioc sau orice combinație de fructe de pădure și ierburi pe care le aveți prefera. Lavanda cu fructe de pădure este, de asemenea, o combinație de răcoare delicioasă. Pentru a pregăti pur și simplu tăiați castravetele în felii, păstrați fructele întregi și puneți împreună cu menta sau busuioc într-un recipient cu apă pură pentru a se răci. Cel mai bine este să zdrobiți menta pentru a obține beneficiul uleiurilor esențiale. Lăsați ingredientele să se infuzeze peste noapte.
  • Apa de orz - una dintre cele mai vechi băuturi de vară - Pentru a pregăti, după ce le-ai clătit și strecurat de mai multe ori pentru a îndepărta sedimentele și resturile, înmuiați 1/4 cană boabe de orz scotch sau Pearl peste noapte, scurgeți apa de înmuiere a doua zi și fierbeți-le în 3 până la 4 căni de apă pură timp de 60 de minute după ce ați dat apa la fiert. Apoi, se răcește orzul fiert în apă și apoi se strecoară apa și se rezervă. Apa de orz singură are o aromă blândă, de nucă. Puteți adăuga îndulcitori precum jaggery, sirop de arțar, miere, agave sau sirop de curmale, precum și suc de lămâie sau lime verde sau, alternativ, suc de ghimbir pentru o băutură mai condimentată. Apa de orz a fost consumată de secole de multe culturi pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv combaterea febrei, eliminarea pietrelor la rinichi și vindecarea infecțiilor tractului urinar. Apa de orz se prepară și se consumă cel mai bine în aceeași zi, așa că fă-o în cantități mai mici. Are actiune diuretica, asa ca un pahar este suficient.

Pe lângă o dietă bogată în nutrienți și umiditate, bea suficientă apă pură vara este imperativ pentru a evita durerile de cap și oboseala. Se recomanda cel putin 2 litri pe zi, in functie de greutatea corporala.

Bucurați-vă!

Metoda de gatire - Aburire