Cum să gătești varza de Bruxelles pe aragaz?

Varza de Bruxelles este o legumă grozavă care are cu adevărat o aromă serioasă! Orice ați decide să faceți cu această super legumă, este bine să știți puțin despre ea și, cu siguranță, merită mai mult decât o apariție de Crăciun în bucătăriile noastre!

De ce Bruxelles?

Varza de Bruxelles este, de fapt, un membru al grupului de soiuri de varză, ceea ce înseamnă în esență că este o varză minusculă cultivată pentru mâncare. De la originile sale mediteraneene, a intrat în bucătăria noastră și a devenit un produs de bază în nord, în special la Bruxelles, începând cu secolul al XIII-lea. Varza umilă este din aceeași specie de legume verzi ca broccoli, varza și varza. Putem vedea din caracterul său cu frunze asemănările cu varza, dar are propria sa aromă foarte distinctă.

Există multe soiuri de varză de Bruxelles cultivate pe tot parcursul anului. Există, de fapt, peste 100 de soiuri cultivate diferite care sunt produse de la sfârșitul lunilor de vară până la începutul primăverii.

Dacă aveți o șansă, întrebați piața locală când sunt disponibile anumite soiuri, astfel încât să vă puteți bucura mai des de această legume vedetă!

Delicii de sezon într-o mușcătură

Să fim sinceri, varza de Bruxelles este sinonimă cu mesele de Crăciun, dar există atât de multe soiuri delicioase de luat în considerare.

Probabil cel mai cunoscut soi este Cryptus, pe care îl putem achiziționa în decembrie și se caracterizează prin faptul că are o frunză exterioară cu volan. Abacusul, recoltat în august și septembrie, este un alt tip popular și nu uitați de soiurile Petrus verde închis și Splendid. Este adevărat că probabil va trebui să întrebați ce soiuri cumpărați, dar poate fi distractiv să cunoașteți puțin mai multe despre acest produs fin.

Pregătirea Vlăstarului!

Lucrul grozav la varza de Bruxelles este că prepararea este cât se poate de simplă! Chiar nu trebuie să faci prea multe în afară de a tăia baza mugurii. Baza mugurii este în mod clar capătul care a fost atașat de tulpina principală a plantei, oarecum ca strugurii pe o viță de vie. Capătul de bază devine de obicei ușor uscat și dur, motiv pentru care ar trebui pur și simplu tăiat. Cu toate acestea, ai grijă să nu irosești nimic din această legume hrănitoare. În afară de simpla clătire cu apă și îndepărtarea oricăror frunze exterioare uscate, asta este că acum ești pe deplin pregătit.

Albire, fierbere și gătire

Cei mai mulți bucătari ar fi probabil de acord că orice ai face cu varza de Bruxelles, fie că se prăjește sau nu, este recomandabil să-ți albiți varza pentru câteva minute. Marele avantaj al albirii timp de câteva minute este că va da mugurii acea culoare fantastică de verde strălucitor și va înmuia leguma destul de solidă, densă.

Dacă tot ce aveți nevoie pentru mâncare este să le fierbeți, lăsați doar 5 până la 6 minute înainte de a testa cu un cuțit ascuțit pentru a vedea dacă sunt fragede și ușor de tăiat.

Nu este nevoie să curățați sau să înmuiați germeni și, așa cum am spus, nu este necesară tăierea încrucișată a bazelor, chiar dacă acest lucru poate fi foarte tradițional în unele case! Tăierea poate însemna că apa va înmui germina; este exact ceea ce nu vrem în farfurii noastre!

Gătirea varzei de Bruxelles pe aragaz

Metoda de bază de fierbere

Puneți frumoșii tăi verzi proaspeți într-o tigaie. Se adauga cativa centimetri de apa si un praf de sare. Un sfat este să folosiți o tigaie mai largă, astfel încât mugurii să fie distribuiti mai uniform și apoi să nu fie nevoie să-i îngrămădiți. Acoperiți cu un capac, aduceți la fierbere și fierbeți timp de 5-6 minute. Cel mai bine este să le testați înainte de sfârșitul timpului de gătit pentru a vedea cât de tari sunt și dacă gătirea ar trebui să se oprească. Scurgeți apa, puneți-l într-un bol, adăugați untul și asezonați după gust.

Un sfat de top este să evitați să le gătiți prea mult timp, deoarece acest lucru va produce un miros mai puternic și va reduce prospețimea aromelor. Prin urmare, este o idee bună să le testați după 3 sau 4 minute pentru a vedea cum se descurcă.

Desigur, le puteți tăia în jumătate pentru a reduce timpul de gătire și le puteți fierbe sau aburi pe aragaz.

Idei de retete cu varza de Bruxelles!

Deși nu este nimic în neregulă cu utilizarea varzei de Bruxelles pe partea de lângă prăjitura de duminică, puteți oferi cu ușurință și mai multe arome acestui verde plin de aromă.

De ce nu adăugați câteva castane sau migdale mărunțite în amestec? Puteți rumeni sau prăji nucile înainte de a le adăuga într-un castron de muguri. O altă abordare interesantă a tradiționalului este să adăugați câțiva fulgi de ardei iute și poate niște usturoi și să le amestecați pe toate ca o salată de iarnă. Cerul este limita pentru această legumă mică, dar puternică!