Metode de bază de gătit pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Nimeni nu se naște știind să gătească, dar este ceva pe care marea majoritate dintre noi va trebui să-l învețe la un moment dat. La început, poate părea un pic copleșitor; veți întâlni toate tipurile de terminologie și tehnici despre care poate nu aveți idee. Pentru a vă ajuta să începeți, am pregătit un ghid pentru cele mai comune metode de gătit.

Coacerea

Coacerea este o metodă de gătit care utilizează căldură uscată și se face adesea în cuptor. Căldura indirectă din cuptor gătește uniform toate părțile alimentelor și lasă exteriorul maro, păstrând în același timp umiditatea interioară. Deși există excepții, coacerea se face de obicei la foc mediu. Alimentele tipice care sunt coapte includ pâinea, prăjiturile și produsele de patiserie, deși se poate aplica și legumelor, cum ar fi cartofii și pieptul de pui.

Prăjirea

A nu se confunda cu coacerea, prăjirea este o altă metodă de căldură uscată făcută în cuptor. De obicei, oamenii vor prăji carnea sau legumele fie la foc mic, de exemplu curcan și coastă, fie la temperaturi ridicate, cum ar fi varza de Bruxelles și alte legume.

Tigaie

Prăjirea se face cu o tigaie fierbinte. Se adaugă grăsime astfel încât tigaia să fie acoperită, dar se face la un foc mai mic decât metode precum sotarea sau prăjirea. Alimentele prăjite tind să fie relativ mari, cum ar fi prăjiturile de crab, și sunt gătite până când se rumenesc pe o parte și apoi sunt răsturnate.

Prăjire

Aceasta este o metodă de gătit în care mâncarea este complet scufundată în grăsime fierbinte. Rezultă un exterior crocant și un interior complet gătit. Cel mai faimos exemplu este probabil puiul prăjit.

La grătar

Gratarul este una dintre cele mai usoare metode de gatit. Așezați mâncarea pe un grătar care este peste o sursă de căldură, cum ar fi cărbuni sau gaz. Grătarul este încălzit și apoi gătește mâncarea (în timp ce lăsăm liniile de grătar carbonizate). Este ușor să faci grătar alimente precum burgeri, fripturi și pui, dar poți și legume și multe altele.

Se fierbe

Aceasta este aproape o versiune inversă a grătarului. Este nevoie de o sursă de căldură foarte fierbinte care vine de sus. Este perfect pentru atunci cand iti doresti un fel de mancare cu blat maro si crocant, precum friptura, somon glazurat sau branza macaroane. De obicei se face la cuptor prin modificarea setărilor. Prăjirea durează foarte puțin, așa că asigurați-vă că aveți grijă de mâncare, astfel încât să nu se ardă.

Păsitoare

Prăjirea este o modalitate foarte rapidă de gătire a alimentelor care se face cu foarte puțină grăsime la foc mare. Oferă alimentelor un aspect maro, caramelizat în exterior, fără a găti complet interiorul. Mulți oameni vor prăji tonul sau fripturile, dându-le un exterior maro și un interior mediu-rar.

Soterea

Aceasta implică gătirea alimentelor într-un strat subțire de grăsime la foc mediu-înalt până la mare într-o tigaie. Alimentele sunt gătite până sunt fragede. Soterea funcționează bine pentru legumele verzi, cum ar fi sparanghelul și broccoli, precum și pentru pește. Este un proces foarte rapid, așa că asigurați-vă că urmăriți cu atenție mâncarea.

Braconaj

Braconajul implică scufundarea completă a alimentelor în lichid care se află între 160F și 180F. Mâncarea rămâne în lichid până când este fragedă și gătită. Este o metodă bună de utilizat pentru alimente delicate, cum ar fi pui, pește, fructe precum perele și ouă.

Fierbere

Alimentele se fierb în mod normal în apă într-o oală sau tigaie adâncă, odată ce apa ajunge la punctul de fierbere. de obicei mâncarea este complet scufundată până când este gătită și apoi scursă. Alimentele obișnuite fierte includ pastele, cartofi și ouă.

Se fierbe

Aceasta este o metodă care se bazează pe umiditate și căldură, precum braconajul, dar necesită ca lichidul să fie mai fierbinte. Nu ar trebui să fie atât de fierbinte încât să fiarbă, dar ar trebui să existe bule mici la suprafață. Supele și tocanele sunt adesea fierte pentru perioade lungi de timp, la fel ca sosurile precum bolognese.

Aburire

Dacă aburiți un aliment, mai întâi trebuie să fierbeți lichidul într-o oală și apoi să puneți alimentele într-un vas separat, cum ar fi un coș pentru aburi, peste lichidul care fierbe. Aburul care se ridică din lichid va găti mâncarea. Multe legume pot fi gătite la abur, cum ar fi broccoli și morcovi, și poate funcționa și pentru fructe de mare, cum ar fi somonul.

Albire

Acest lucru este similar cu fierberea. Mai întâi, fierbeți o oală cu apă și apoi scufundați mâncarea și gătiți-o. Diferența este că mâncarea este doar câteva clipe în lichid, pentru a o găti parțial. Apoi puneți mâncarea într-o baie de gheață pentru a preveni să se gătească mai mult. Oamenii deseori albesc legume precum sparanghelul, fasolea verde, broccoli și morcovii.

Înăbușirea

Aceasta este o metodă de gătit în două părți, care necesită mai întâi să soțiți sau să prăjiți un articol într-o cantitate mică de grăsime fierbinte pentru a rumeni exteriorul și apoi să-l fierbeți în lichid la foc mic pentru o lungă perioadă de timp. Este tipic pentru alimente precum fripturile la oală, coastele scurte și tulpinile de miel.