Cum se folosește Tahini

Tahini atrage din ce în ce mai multă atenție. Poate fi doar o simplă pastă făcută din semințe de susan, dar este un ingredient cheie în bucătăria din Orientul Mijlociu și mediteraneean și oamenii găsesc câteva utilizări cu adevărat creative pentru ea în gătit. În afara Orientului Mijlociu, tahini a început să devină popular în Marea Britanie, iar nebunia sa răspândit de atunci în SUA, unde tahini a devenit subiectul a numeroase cărți de bucate populare.

Ce este tahini?

Cel mai bine este să vă gândiți la tahini ca la unt de susan. Dacă cumpărați tahini de înaltă calitate, atunci ar trebui să existe doar un ingredient listat, semințe de susan prăjite. Gustul nu este la fel de dulce ca cel al majorității untului de nuci și mulți oameni îl folosesc în același mod ca și untul de arahide sau chiar îl mănâncă direct dintr-o lingură. Tahini este un ingredient de bază în numeroase alimente, cum ar fi hummus, baba ghanoush și halva, o cofetărie din Orientul Mijlociu.

Nu ar trebui să aveți absolut nicio problemă să cumpărați tahini de la majoritatea magazinelor alimentare mari. Există multe mărci excelente și este posibil să întâlniți, de asemenea, câteva mărci premium care îl duc la următorul nivel. Pe lângă tahini simplu, puteți găsi și versiuni afumate, tahini cu aromă de sfeclă și multe altele.

Cum să gătești cu Tahini

Nu trebuie neapărat să gătești cu tahini, poți doar să-l mănânci direct dintr-un borcan sau să-l întinzi pe pâine. Cu toate acestea, este foarte versatil și, așa cum am menționat deja, este o parte vitală a humusului, împreună cu năut, usturoi și sucul de lămâie. Iată câteva idei suplimentare despre ce poți face cu tahini.

Sos de salată Tahini

Dacă aveți o vinegretă bună, atunci veți avea nevoie de un emulgator care să o țină împreună. Mulți oameni folosesc muștar de Dijon pentru asta; cu toate acestea, este posibil să utilizați și tahini. Rezultatul este un dressing mai plin de nuci, care are un gust fantastic cu verdeață. Puteți găsi cu ușurință rețete de sos de salată tahini, dintre care majoritatea includ lămâie și usturoi și poate transforma cu adevărat o salată.

Brownies Tahini

Există un număr foarte mare de rețete de brownie cu tahini, dar chiar dacă nu urmați una dintre ele, puteți pur și simplu să amestecați câteva linguri de tahini cu sirop de arțar sau nectar de agave pentru a face un topping pentru brownie-urile preferate. După ce vă turnați aluatul de brownie într-o tavă, pur și simplu puneți pasta pe partea de sus și învârtiți-o înainte de a o introduce în cuptor pentru coacere.

Sos Tahini

Dacă vă place gustul legumelor prăjite, cum ar fi conopida sau vinetele, atunci le veți iubi odată ce ați adăugat deasupra puțin sos tahini. Aruncă o privire în jur pentru rețete de conopidă prăjită cu tahini sau orice altă legumă la alegere. Sosul Tahini nu se limitează la legume, îl puteți folosi și pe pui și nu numai. Odată ce începi să experimentezi, sigur vei avea o mulțime de idei proprii.

Smoothies cu Tahini

O altă caracteristică excelentă a tahini este că este o sursă bună de proteine, fier și fibre. Acest lucru îl face ingredientul perfect pentru un smoothie de dimineață. Puteți adăuga banane congelate, curmale fără sâmburi și lapte de migdale sau de soia pentru a începe ziua de minune.

Inghetata Tahini

Acest lucru poate suna ciudat, dar există o rețetă fantastică cu trei ingrediente pentru înghețată tahini de la The Chatelaine Kitchen. Pentru a o face veți avea nevoie de:

  • 1 cană smântână 35%.
  • 1/2 cutie de 300 ml lapte condensat îndulcit
  • 2-4 linguri tahini

Apoi, tot ce trebuie să faceți este să bateți smântâna într-un castron mediu folosind un mixer electric la foc mediu până se formează vârfuri moi, care ar trebui să dureze doar 2 până la 4 minute. Apoi reduceți viteza la mică și adăugați laptele condensat îndulcit și tahina până când sunt doar combinate. Amestecul trebuie să fie neted și pufos. Tot ce rămâne este să-l puneți într-un recipient resigilat și să îl congelați timp de 6 ore.

Sos Tarator

Nu mulți au auzit de sosul Tarator, dar este un excelent sos polivalent, deosebit de gustos pentru înmuierea puiului la grătar sau a legumelor la abur și, desigur, poate fi făcut cu tahini. Pur și simplu adăugați 4 căței de usturoi tocați la 1⁄2 cană de tahini, 1⁄2 cană de suc de lămâie și 1⁄4 de cană de pătrunjel, apoi amestecați-l într-un robot de bucătărie până când este combinat. Cu siguranță vei fi încântat de rezultate.

Burgeri cu susan dublu

Cu toții am mâncat chifle cu susan la un moment dat, dar puteți adăuga tahini în amestec pentru efectul dublu de susan. Tahini merge genial ca condiment pe carne; fie folosit drept, fie imbunatatit cu putin suc de lamaie si boia afumata. Pur și simplu întindeți-l pe burger și, eventual, adăugați niște brânză feta și castraveți pentru burgerul cu susan dublu cu temă mediteraneană.

Salata de paste

Probabil că folosești maioneză pe salata ta de paste, dar dacă vrei o schimbare, atunci o poți înlocui cu tahini. Tahini poate adăuga o textură excelentă la salata de paste; o îmbracă bine fără să devină prea grea. Se potrivește bine și cu lămâie și oțet. Cel mai bine, este potrivit pentru toate dietele, așa că toți cei de la masă ar trebui să fie fericiți.

Adăugați Tahini în Supă

Mai oamenii vor amesteca tahini în gazpacho. Ideea sună puțin întâmplătoare, dar produce o textură mătăsoasă minunată, ca să nu mai vorbim de un gust fantastic. Cu toate acestea, îl puteți adăuga și în supa de roșii, supa de linte roșie și bisque de cartofi dulci, toate acestea vor fi îmbunătățite de untul de susan.

Multe mai multe utilizări

Pe măsură ce experimentezi și explorați, veți întâlni mai multe utilizări pentru tahini. Poate fi folosit pentru a face sos de caramel vegan, adăugat la curry, tocane, bancar și multe altele. Data viitoare când te gândești la o modalitate de a înviora un fel de mâncare sau de a aduce o nouă dimensiune, poate că tahini va fi exact soluția de care ai nevoie.