Cum să gătești conopida

Oricine este interesat de o alimentație sănătoasă va descoperi în curând că conopida este unul dintre cei mai buni prieteni ai lor. Este foarte versatil și rapid și ușor de gătit în multe moduri diferite. În acest ghid, vă vom învăța puțin despre de ce este acest lucru și vă vom prezenta câteva dintre cele mai populare moduri de preparare a conopidei.

Date nutriționale ale conopidă

O cană de buchețe de conopidă conține doar 28 de calorii, 0 grame de grăsime, 6 grame de carbohidrați, 2 grame de proteine, 2 grame de fibre, 18 miligrame de sodiu și 176 de miligrame de potasiu. Aceasta se compară cu 218 de calorii într-o cană de orez brun și 46 de grame de carbohidrați. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine C și K, iar dacă poți găsi conopida portocalie, este o sursă bună de beta caroten.

Conopida a crescut în popularitate, deoarece este un înlocuitor excelent pentru carbohidrații tradiționali. Datorită texturii și aromei sale, poate fi folosit pentru a înlocui garnituri precum orezul și cartofii și poate fi folosit și pentru a înlocui alimente precum crusta de pizza, paste și biscuiți.

Pregătirea de bază

Indiferent de modul în care doriți să gătiți conopida, primii pași vor fi aproape întotdeauna aceiași.

  1. Scoateți frunzele

Folosind un cuțit ascuțit, tăiați frunzele de la baza conopidei.

  1. Tăiați tulpina

Modul în care se face acest lucru variază ușor în funcție de ceea ce intenționați să faceți cu conopida. Dacă doriți să o prăjiți întreg sau să o feliați în fripturi, atunci ar trebui să tăiați tulpina groasă de la bază. Apoi, puteți pune capul de conopidă cu capul în jos în apă sărată rece și lăsați-l la macerat pentru a îndepărta murdăria și insectele. Dacă doriți să tăiați conopida în buchețe, atunci ar trebui să întoarceți capul cu capul în jos și cu cuțitul la un unghi de 45 de grade, feliați în jurul tulpinii într-un cerc pentru a îndepărta miezul din centru.

  1. Tăiați capul în flori mari

Folosind un cuțit, despărțiți conopida în buchețe mari. În același timp, puteți elimina orice bucăți finale de frunze sau tulpină.

  1. Tăiați floricele

Tăiați sau rupeți buchețelele în bucăți de dimensiunea corectă pentru rețeta dvs., clătiți-le, scurgeți-le și apoi ștergeți-le.

Diferite moduri de a găti conopida

Există un număr mare de moduri de a găti conopida. Aici vă vom prezenta câteva dintre cele mai elementare dintre ele pentru a vă ajuta să începeți.

Conopida la microunde

Acesta este probabil cel mai simplu mod de a găti conopida. Mai întâi, puneți buchețelele într-un bol care se poate găti cu microunde și apoi adăugați suficientă apă pentru a acoperi fundul vasului. Acoperiți partea superioară a vasului cu folie alimentară, hârtie ceară sau un prosop umed. Gătiți conopida la putere mare până devine fragedă, crocantă, ceea ce va dura aproximativ 4 sau 5 minute. Scurge-l, apoi asezonează după gust.

Prăjirea conopidă

Acesta este un mod rapid și ușor de a face conopida crocantă. Puneți buchețelele de conopidă într-un castron mediu cu ulei și condimente și apoi aruncați-le astfel încât să fie acoperite uniform. Turnați-le pe o tavă de copt acoperită cu spray de gătit și aranjați-le într-un singur strat. Prăjiți-le la 425F/220C până devin maro și crocante, ceea ce va dura aproximativ 20 până la 30 de minute.

Conopida la abur

Acesta este un mod rapid și ușor de a face conopida moale, astfel încât să poată fi apoi amestecată într-un piure pentru supă sau piure ca un cartofi.

Mai întâi, fierbeți puțină apă (aproximativ 1 inch/3,5 cm) într-o cratiță mare și puneți un coș pentru aburi în fundul cratiței, asigurându-vă că apa nu ajunge la fundul coșului. Adăugați buchetele de conopidă în cuptorul cu abur, acoperiți-le și gătiți la abur până când sunt fragede, ceea ce durează aproximativ 4 până la 8 minute. Apoi pur și simplu scoateți conopida și asezonați după gust. De asemenea, este posibil să aburiți întreaga conopida, ceea ce este util dacă doriți să o coaceți. Va dura aproximativ un sfert de oră.

Fierberea conopidă

Conopida fiartă poate fi o garnitură grozavă singură; totuși, fierberea în supa de pui sau în altă bază de supă este o modalitate excelentă de a o pregăti pentru o rețetă mai elaborată. Conopida fiartă poate fi făcută piure cu un blender pentru a adăuga corp și cremoase supelor fără caloriile găsite în grăsimea din smântână. De asemenea, puteți piure conopida fiartă ca alternativă la piureul de cartofi.

Pentru a fierbe o conopida aduceți o oală medie cu apă la fiert. Apoi adăugați pur și simplu buchețelele de conopidă în apa clocotită și gătiți-le până când se înmoaie, ceea ce durează aproximativ 5 până la 7 minute. Dacă doriți să purați sau să zdrobiți conopida, o puteți fierbe puțin mai mult pentru a o face mai fragedă. Apoi doar scurgeți apa și asezonați după gust.

Gătirea unei conopidă întreagă

Dacă doriți să gătiți întreaga conopida dintr-o dată, atunci aceasta este una dintre cele mai ușoare moduri de a face acest lucru. Mai întâi, preîncălziți cuptorul la 400F/200C. În același timp, umpleți un vas mediu de copt până la jumătate cu apă și puneți vasul pe unul dintre rafturile inferioare ale cuptorului. Apoi, puneți conopida într-o tigaie de fontă de mărime medie. Amestecați uleiul și condimentele preferate într-un castron mic și, folosind o perie de patiserie, ungeți capul de conopidă cu amestecul. Întoarceți conopida cu susul în jos și turnați amestecul de ulei rămas în capul de conopidă. Întoarceți conopida înapoi în modul corect în jur și apoi prăjiți-l în cuptor până devine fraged-crocant, ceea ce va dura aproximativ 35 până la 45 de minute. Când este gata, un cuțit va trece ușor prin partea cea mai groasă a conopidei.