Cum să păstrezi o cămară bine aprovizionată

Există multe motive pentru a păstra o cămară bine aprovizionată, dar principalul dintre ele este să știi că vei avea întotdeauna la îndemână ingredientele de bază necesare pentru a găti o mare varietate de mese fără a fi nevoie să faci o excursie specială la supermarket. Aici vă vom prezenta o listă de alimente de bază pe care ar trebui să încercați să le păstrați în cămară în orice moment, astfel încât să puteți face o masă sănătoasă acasă.

Uleiuri, oteturi si condimente

Uleiurile, oteturile si condimentele stau la baza a numeroase retete. Veți avea nevoie de ele, indiferent dacă faceți o marinadă, sos pentru salată, sos și multe altele. Veți descoperi, de asemenea, că sunt necesare o serie de uleiuri. Unele uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline, sunt necesare pentru mâncăruri negătite, în timp ce altele, cum ar fi uleiul de canola, sunt necesare pentru gătit.

Cel puțin, ar trebui să încercați să păstrați următoarele în cămară:

  • Ulei de măsline extra virgin
  • Ulei de canola sau de sâmburi de struguri
  • Unt nesarat
  • Maioneză
  • Oțet alb, vin roșu, vin alb și oțet de cidru
  • Sos iute Sriracha
  • mustar Dijon
  • Ketchup

Condimente

Există o gamă uriașă de condimente disponibile astăzi, dintre care unele veți descoperi că le folosiți foarte regulat, cum ar fi chimenul și coriandru, în timp ce altele puteți descoperi că le folosiți cel mult o dată pe an. Deși este plăcut să ai o selecție mare, nu ai neapărat nevoie de una. În această categorie includem și alimentele care stau la baza multor rețete, ingredientele pe care le adaugi mai întâi cu uleiul pentru a începe procesul de gătit, precum usturoiul și ceapa.

Ingredientele de bază pe care ar trebui să încercați să le păstrați în cămară sunt:

  • Sare – sare cușer, sare de mare grosieră și sare fină
  • Boabe de piper negru
  • Ceapa
  • Usturoi proaspăt
  • Ierburi uscate – frunze de dafin, frunze de cimbru uscat, oregano uscat, amestec de condimente italiene
  • Condimente – pudră de chili, scorțișoară măcinată, chimen măcinat, pudră de curry, muștar uscat, boia de ardei, ardei cayenne, ardei roșu măcinat, turmeric, pudră de usturoi
  • Citrice – lămâi, lime, portocale. Coaja este la fel de utilă ca și sucul.
  • Zahar granulat
  • zahar brun
  • Miere

Produse conservate și îmbuteliate

Mulți oameni cred că conservele ar trebui evitate și trebuie folosite doar ingrediente proaspete. Cu toate acestea, acest lucru pur și simplu nu este adevărat. De exemplu, conservele de roșii sunt perfect sănătoase și extrem de versatile (supe, tocane, paste la o oală etc.). Utilizarea fasolei uscate necesită mult timp și efort și, deși poate fi de preferat, fasolea conservată este o opțiune mult mai convenabilă pentru majoritatea dintre noi.

Ca atare, ar trebui să încercați să păstrați următoarele în cămară:

  • Conserve de roșii, pastă de tomate
  • Roșii tăiate cubulețe fără sare
  • Supă de pui, supă de vită și/sau supă de legume cu conținut redus de sodiu
  • Conserve de fasole – fasole cannellini, fasole mare de nord, năut, fasole neagră, fasole roșie.

Cereale și Leguminoase

Puteți adăuga fasole, orez, cereale integrale și linte la numeroase feluri de mâncare pentru a introduce proteine și a le face mai sățioase. Mai mult, sunt si usor de depozitat, astfel incat le poti pastra o perioada indelungata, si pot fi folosite in retete potrivite fiecarui anotimp, de la tocanite iarna la garnituri usoare primavara.

Încercați să păstrați următoarele în cămară în orice moment:

  • Făină integrală de grâu și făină integrală de patiserie
  • Făină universală
  • Paste integrale asortate
  • Orez brun și orez brun instant
  • Fulgi de ovăz
  • Pesmet din grâu integral
  • Pesmet panko din grâu integral

Nuci, semințe și fructe

Mulți oameni le văd ca gustări, mai degrabă decât ingrediente din rețetă. Cu toate acestea, cei care sunt interesați de o alimentație sănătoasă le vor include în mod regulat în salate, brioșe, pâine și multe altele. Cele mai multe semințe și nuci proaspete ar trebui păstrate la frigider sau congelator pentru a preveni ca uleiurile lor să se deterioreze.

Dacă este posibil, încercați să păstrați următoarele în cămară:

  • Nuci
  • Nuci pecan
  • Migdale
  • Arahide nesărate prăjite uscat
  • Unt de arahide natural

In frigider

Termenul „cămară” nu se referă doar la spațiul dulapului din bucătărie (sau cămară dacă aveți noroc). Există câteva ingrediente de bază pe care ar trebui să le ții la îndemână în frigider în orice moment, deoarece vei avea nevoie de ele foarte des. De exemplu, iaurtul nu este doar o gustare bună, dar poate fi folosit și ca sos sau transformat într-un dressing.

Încercați să păstrați următoarele în frigider:

  • Lapte sau lapte de soia
  • Lapte de cocos sau ovăz neîndulcit
  • Iaurt simplu sau grecesc cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi
  • Smântână cu conținut scăzut de grăsimi
  • Parmezan și/sau brânză Romano de bună calitate
  • Brânză Cheddar ascuțită
  • ouă

În congelator

Așa cum ar trebui să aveți întotdeauna câteva elemente de bază în frigider, există unele lucruri care ar trebui să fie întotdeauna la îndemână în congelator. Lucrurile păstrate în congelator vor dura mult timp, așa că nu trebuie să vă faceți griji că se vor stinge. De exemplu, dacă aveți o mulțime de legume congelate, atunci știți că veți avea întotdeauna opțiuni sănătoase de garnituri. De asemenea, vă puteți aproviziona cu fructe de pădure ieftine de vară pentru a vă rezista pe tot parcursul iernii.

Încercați să păstrați următoarele congelatorul tau:

  • Legume congelate – boabe de soia edamame, mazăre, spanac, broccoli, ardei gras și amestec de ceapă, porumb, ceapă tocată, ceapă mică întreagă, hash browns nefierte
  • Boabele congelate
  • Cârnați de curcan italian
  • Fileuri de peste
  • Falafel
  • Aluat de pizza din grau integral

A concluziona

Nu trebuie să cheltuiți o avere păstrând cămara bine aprovizionată, majoritatea articolelor enumerate mai sus sunt relativ ieftine. În plus, nu trebuie să le cumpărați pe toate deodată. Începeți cu elementele de bază și construiți treptat. Înainte să știi, vei avea o cămară bine aprovizionată și o mulțime de idei despre cum să folosești ingredientele.