Cum să gătești ceapa

Dacă ceapa ar fi un material de construcție, ar putea fi considerată ca fiind structura de oțel care ține totul împreună. Ceapa este o parte integrantă a celor mai multe feluri de mâncare savuroase, încât aproape devin trecute cu vederea. Fie că sunt crude ca într-o salată crocantă de vară sau caramelizate într-o tartă cu ceapă, merită îngrijirea și atenția noastră completă. Încercați doar să vă imaginați că gătiți fără ceapă și nu suportă să vă gândiți!

Tipuri de ceapă

Ceapa este cea mai cultivată dintre toate genurile allium. Este un frate mai mare cu eșapota, usturoiul, prazul, ceapa și arpagicul. Ceapa cea mai comună pentru gătit este ceapa galbenă sau maro, care are o aromă mai dulce și este adorată de toți bucătarii cărora le place să facă o supă bogată de ceapă franțuzească. Pentru mâncărurile asiatice, ceapa roșie sau violetă este allium-ul preferat, oferind o aromă plăcută și puternică. Ele sunt, de asemenea, un plus semnificativ pentru salatele crude și sunt grozave pentru grătar. Ceapa albă este mai puțin obișnuită, dar este folosită în mod tradițional în mâncarea mexicană și devine mai dulce atunci când este sotă.

Etape de gătit

Gătirea corectă a cepei este vitală pentru gustul final al mesei tale, dacă ceapa este gătită bine, acesta face întotdeauna rezultatul final mult mai gustos. Una dintre problemele pe care le au cei mai mulți bucătari începători este că atunci când urmăm o rețetă, se poate spune „gătiți până când este translucid” sau „se înmoaie”, iar acești termeni pot fi puțin confuzi. Lucrul vital de reținut este că există cinci etape principale ale gătirii cepei; moale, translucid, auriu, maro și caramelizat. Toate aceste descrieri înseamnă o ușoară creștere a timpului și uneori ajustarea temperaturii de gătire.

Ceapa este gătită eficient fie în ulei, fie în grăsime. Uleiul poate fi ceva foarte neutru, cum ar fi uleiul de floarea soarelui sau uleiul vegetal, dar gătitul în ulei de măsline poate adăuga un nivel suplimentar de aromă! Alternativ, și în funcție de fel de mâncare, o grăsime de rață, unt sau ghee pot fi folosite cu mare efect. Mulți bucătari ar sugera că un praf de sare ajută la extragerea unei părți din lichid, astfel încât ceapa să se rumenească mai ușor.

Așadar, iată ghidul nostru pentru a găti ceapa și a evita acele erori culinare. Timpii de gătire sunt dificili, deoarece acest lucru depinde foarte mult de cantitate, tipul de tigaie și alegerea uleiului sau grăsimii. În acest sens, trebuie să fii cu ochii pe procesul de gătit și să vezi ce funcționează pentru tine și să încerci să-l amintești pentru următoarea ta aventură gastronomică!

Ideea principală este că trebuie să vă gândiți cât de maro doriți să fie ceapa și să reglați timpul și temperatura în consecință. Dacă doriți să caramelizați, nu trebuie să amestecați întotdeauna, deoarece doriți ca ceapa să se ardă puțin pe tigaie, dar nu prea mult!

Instrucțiuni pentru etapele de transpirație până la gătirea caramelizată a cepei:

  • Încinge o tigaie și adaugă ulei sau unt, în funcție de fel de mâncare. Apoi adăugați ceapa tocată. Asigurați-vă că alegeți o tigaie suficient de mare, astfel încât cantitatea de ceapă să poată acoperi întreaga suprafață și să permită amestecării celei cu ușurință. Gatiti la foc mediu si adaugati doar un praf mic de sare.

  • Transpirați ceapa. Asta înseamnă ce scrie pe tavă! Transpirația este atunci când procesul de gătire atrage umezeala din ceapă și le puteți vedea literalmente strălucind, reducând și masa. Căldura trebuie să fie suficientă pentru a reduce conținutul de lichid, dar în această etapă, încercați să evitați rumenirea sau arderea. Pentru a preveni acest lucru, trebuie doar să fii cu ochii pe căldura tigaii.

  • Stadiul „translucid”. Acesta este momentul în care după un timp, ceapa începe să-și piardă opacitatea și începe să devină translucide. Nu uitați să mențineți lucrurile în mișcare amestecând ușor. Veți vedea că ceapa continuă să se reducă în dimensiune și să își piardă umiditatea.

  • Ceapa aurie sau maro. Dacă continuați să gătiți la aceeași temperatură, într-un minut și ceva, veți vedea că ceapa capătă o culoare aurie glorioasă. Apoi, după ce ați continuat să amestecați și după încă câteva minute, în funcție de temperatura tigaii dvs., acestea se vor transforma în cele din urmă într-o nuanță plăcută și dulce de maro.

A carameliza. Acum, dacă rețeta ta necesită o ceapă caramelizată, atunci dacă vei reduce cantitatea de mișcare și vei lăsa ușor ceapa să se lipească de fund, apoi încet, pe o perioadă de 20 până la 40 de minute, vei carameliza ceapa. Trucul este atunci când aveți o glazură maro pe fundul tigaii pentru a adăuga puțin vin sau apă și a dezgla amestecând și producând un finisaj frumos lipicios. În funcție de rezultatul dorit, puteți chiar să repetați acest proces și să continuați până când obțineți un rezultat maro închis. Delicios!