Orez sau quinoa – care este alegerea mai sănătoasă?

Orezul și quinoa sunt ambele cunoscute ca ingrediente sănătoase și ambele au un loc într-o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, cele două nu sunt la fel și există câteva diferențe importante de care ar trebui să fii conștient. Dacă v-ați întrebat vreodată despre beneficiile fiecăruia pentru sănătate, citiți mai departe pentru a afla totul despre asta.

Ce sunt orezul și quinoa?

Orezul este o sămânță mică care provine din plante de iarbă. Este considerat un aliment de bază în multe țări diferite din lume și, probabil, miliarde de oameni îl mănâncă în fiecare zi. Există numeroase tipuri diferite de orez, fiecare dintre ele având propriul său set de utilizări și beneficii pentru sănătate. Cele mai cunoscute două tipuri de orez sunt orezul brun și orezul alb, iar orezul brun va avea în mod normal o valoare nutritivă mai mare decât albul.

În ciuda a ceea ce cred oamenii, quinoa nu este de fapt un cereale. Totuși, greșeala este ușor de înțeles deoarece este cultivat și preparat ca unul și este privit ca un bob din punct de vedere culinar. Similar cu orezul, este o sămânță comestibilă a unei plante și a fost un aliment de bază de mii de ani.

Beneficiile pentru sănătate ale orezului

După cum am menționat, există mai multe tipuri diferite de orez, cel mai cunoscut fiind orezul brun și alb. Au profiluri nutriționale foarte diferite. Orezul brun este mai nutritiv, deoarece orezul alb a fost îndepărtat de cea mai mare parte din coajă, germeni și tărâțe. Marea majoritate a orezului alb găsit în magazine a fost îmbogățit, dar orezul brun va fi în mod normal opțiunea mai sănătoasă.

Orezul alb este cunoscut ca fiind ușor de digerat. Face parte din dieta BRAT (banane, orez, sos de mere și pâine prăjită), care este adesea recomandată persoanelor după ce au avut vărsături sau diaree.

Există mai multe beneficii pentru sănătate ale orezului brun. De exemplu, există dovezi că poate reduce hipertensiunea arterială. Mulți oameni care încearcă să-și scadă tensiunea arterială vor începe să mănânce orez brun din această cauză. Există mai multe motive pentru aceasta, cum ar fi nivelul ridicat de potasiu, capacitatea sa de a promova controlul greutății și capacitatea sa de a stabiliza nivelul de insulină din organism datorită indicelui său glicemic scăzut. În plus, deoarece orezul brun conține multe fibre, îi ajută pe oameni să rămână mai sați mai mult timp, reducând astfel cantitatea pe care o mănâncă.

Un beneficiu suplimentar al orezului brun este că poate reduce riscul de cancer. Conține trei tipuri distincte de fenolici, care sunt antioxidanți care apar în mod natural în plante. Acestea pot reduce riscul de cancer prin prevenirea radicalilor liberi de a deteriora celulele. Substanțele fenolice se găsesc în stratul de tărâțe al orezului și în partea de germeni a bobului. Când tărâțele sunt îndepărtate pentru a face orez alb, mulți dintre substanțele fenolice se pierd apoi.

Beneficiile pentru sănătate ale quinoei

În timp ce quinoa arată și are gust similar cu orezul, profilul său nutrițional este mai apropiat de cel al legumelor cu frunze din familia Amaranthaceae, cum ar fi spanacul și sfecla roșie. Quinoa este absolut plină de nutrienți. Nu are gluten și este bogat în proteine, fibre și minerale sănătoase.

De fapt, quinoa are un conținut de fibre de peste dublu față de alte cereale, ceea ce o face excelentă pentru sănătatea inimii și digestie. În plus, este considerată o proteină completă, ceea ce înseamnă că conține toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Este una dintre puținele proteine complete pe bază de plante. După cum am menționat, quinoa este, de asemenea, plină de nutrienți și minerale sănătoase, cum ar fi potasiu, zinc, magneziu și fier. Cu toate acestea, deoarece este plin de acid fitic, va trebui să vă asigurați că quinoa a fost înmuiată înainte de a o mânca dacă doriți să beneficiați pe deplin de toți acești nutrienți.

Există, de asemenea, dovezi că quinoa este bună pentru tractul gastrointestinal. Un studiu din 2012 a constatat că polizaharidele din peretele celular al quinoei au arătat activitate gastro-protectoare împotriva leziunilor gastrice acute la șobolani. Deși sunt necesare mai multe studii la oameni, teoria este că quinoa are abilități antiinflamatorii care vor ajuta intestinul.

A concluziona

Orezul și quinoa sunt foarte asemănătoare din punct de vedere al caloriilor și al conținutului de fibre. Ambele sunt ingrediente nutritive care pot face parte dintr-o dietă bine echilibrată. Cu toate acestea, quinoa este mai bună pentru tine în general. Este o proteină completă, în timp ce orezul brun conține doar câțiva aminoacizi esențiali. Quinoa conține, de asemenea, mai mulți nutrienți în general.

Cu toate acestea, nu înseamnă că ar trebui să respingi orezul brun. S-ar putea să descoperiți că aveți nevoie de ceva din ceea ce oferă, cum ar fi un nivel mai ridicat de mangan și seleniu. Cu alte cuvinte, vă puteți bucura de amândouă și vă puteți alege în funcție de nevoile alimentare personale.