Cum să gătești morcovi

Morcovul este un adaos minunat la multe mese și poate fi consumat crud, dar mai jos, vom schița cum să gătesc morcovul perfect.

Această legumă rădăcină foarte versatilă este de obicei de culoare portocalie, dar dacă aveți o vorbă bună cu vânzătorii locali de legume, puteți cumpăra soiuri albe, roșii, negre și galbene! Daucus carota, pentru a-i da numele latin propriu, este originar din Europa și Asia.

Este fantastic să ne gândim că peste 40 de milioane de tone de morcovi și napi sunt cultivate anual, aproape jumătate din această producție provenind din China. Majoritatea națiunilor au propriile lor rețete și metode preferate de utilizare a morcovului într-o mare varietate de feluri de mâncare. Fie că sunt serviți pe lângă o cotlet de porc sau sunt prăjiți într-un wok, morcovul este un strop grozav de portocală hrănitoare în fiecare farfurie.

Gătiți morcovi în 10 minute

Iată ghidul nostru pentru a găti morcovii în mai puțin de 10 minute.

În primul rând, haideți să ne pregătim și să sugerăm ce aveți nevoie pentru a vă asigura că acest lucru este fără probleme și cât mai simplu posibil.

Veți avea nevoie de următoarele pentru a găti morcovi:

  • Un curățător de legume
  • Tocător
  • Oala de gătit de dimensiuni medii
  • Cuțit ascuțit pentru legume

Știați că morcovii eliberează de fapt mai mult beta-caroten atunci când sunt gătiți. Conform datelor, atunci când este consumat crud, doar 3% din beta-caroten este ingerat, dar până la 39% când este gătit și piure!

Deci, dacă v-ați adunat articolele și vă simțiți organizat în bucătărie, atunci puteți începe. În primul rând, prindeți curățătorul și îndepărtați doar partea exterioară a morcovului. Păstrați cojile pentru compost sau un iepure al vecinului, dacă este posibil! În al doilea rând, măsurați suficientă apă pentru a vă acoperi morcovii în oală.

Tăiați, fierbeți și sincronizați

Acum vine distracția de a tăia morcovul în felii de mărimea unei mușcături. Mărimea este aproape în funcție de gustul personal. Pentru cei mai mulți bucătari, cel mai important lucru este să toci la mărime obișnuită, astfel încât toți să gătească la aceeași viteză.

Aduceți oala de gătit la fierbere și adăugați un praf de sare. Apoi glisați morcovii tăiați direct de pe tabla de tocat în apa clocotită. Cronometrarea este acum totul, așa că porniți un cronometru pe telefon sau pe un ceas de bucătărie și lăsați 3 până la 4 minute. Este puțin mai rapid și, prin urmare, mai eficient să gătești cu capacul, dar multora dintre noi ne place să vedem ce se gătește!

Un sfat bun este după 2-3 minute, împingeți o furculiță într-unul dintre morcovii de gătit, lăsați-l să se răcească puțin și vedeți cât de fragezi sau tari sunt. Nu uitați întotdeauna că, în momentul în care vă așezați să mâncați cu prietenii sau familia, morcovii încă se înmoaie ușor.

Este un lucru evident de spus, dar foarte important să vă asigurați că orice fel de mâncare pe care o serviți este acum gata să fie servit în farfurie, deoarece atunci ne putem asigura că morcovii noștri vor fi serviți în cel mai bun și mai proaspăt mod. Totul, inclusiv oaspeții tăi, ar trebui să fie gata de mâncare!

Deci, iată o listă de verificare pentru gătit:

  • Tăiați felii de dimensiuni egale
  • Fierbe apa si adauga sare
  • Setați cronometrul pentru 3-4 minute
  • Verificați dacă este fragedă
  • Scurgeți excesul de apă
  • Se serveste si se asezoneaza dupa gust

Prăjirea Morcovilor

Ei bine, este sezonul meselor de friptură, iar morcovii pot fi absolut delicioși atunci când sunt prăjiți. Cel mai important lucru este să acordați suficient timp pentru ca morcovii să se prăjească la cuptor. Cel mai bun mod este să lăsați 30-40 de minute într-un cuptor încins, asigurându-vă că întoarceți morcovii la jumătate pentru a nu se lipi de tava de copt.

Mai întâi asigurați-vă că le tocați mult mai mari decât le-ați fi fiert sau le-ați albi. Puteți, dacă vă place, să o albiți mai întâi, deoarece acest lucru va reduce timpul de gătire cu aproximativ 10 minute. Principalul lucru este să vă asigurați că morcovii tăiați felii sunt complet acoperiți cu ulei de gătit și asezonați cu sare și piper. Acestea pot fi gătite alături de alte legume rădăcinoase, cum ar fi napii și păstârnacul.

Întoarceți morcovii cu o lingură mare de lemn lungă sau similar și fiți blând cu morcovii.

Sugestii pentru morcovi fierti

Desigur, puteți adăuga unt sau o picătură de ulei de măsline la sfârșitul timpului de gătit dacă doriți să adăugați o notă de lux acestei legume rădăcinoase simple și simple. De ce să nu adaugi morcovii tăi gătiți într-o plăcintă ciobanească sau într-o caserolă? Există, de asemenea, multe motive pentru a se fierbe, ceea ce înseamnă doar să fierbeți până când se înmoaie după aproximativ 2 minute.

Cu morcovi albiți, sau putem spune par-fierți, îi puteți adăuga la o multitudine de feluri de mâncare diferite. Le puteți adăuga la o supă în stil consommé sau la o varietate întreagă de mese într-o oală care pot fi apoi gătite în cuptor. Este timpul să sărbătorim această bijuterie portocalie a unei rădăcinoase!