Cum să caramelizezi ceapa

Ceapa este o bază excelentă pentru atât de multe feluri de mâncare și poate fi preparată în atât de multe moduri minunate. Caramelizarea cepei este o abilitate culinară care trebuie stăpânită deoarece produsul este atât de versatil; la un capăt al spectrului, produce o aromă care este esențială în mesele fine, iar la celălalt, este ceva ce putem pur și simplu adăuga la un hotdog!

Deci, să începem de la început și să înțelegem ce înțelegem prin ceapă caramelizată. Principalul aspect este că ceapa conține o anumită cantitate de zahăr, iar caramelul este făcut din gătirea zahărului. Când este gătită corect, ceapa se caramelizează și se transformă din pur și simplu prăjită într-o senzație de gust cu totul nouă.

Pentru mulți dintre noi, gustul este o experiență de neuitat. Odată încercat, cei mai mulți ar fi de acord că este ceva divin. Fie că ai fost introdus cu ceapa caramelizată într-o vacanță romantică în străinătate sau dacă a fost pur și simplu duba locală cu hot-dog, gustul este unul de încântare pură. Acest ghid pas cu pas vă va ajuta să gătiți ceapă caramelizată perfectă de fiecare dată!

Cunoaște-ți ceapa

Să începem cu ce ceapă să folosim pentru acest preparat clasic. Lucrul grozav despre gătirea acestui lucru este că funcționează cu toate tipurile de ceapă. Ceapa albă, ceapa roșie și șalota sunt toate excelente pentru această metodă de gătire lentă. Cu toate acestea, la fel ca în orice lucru din lumea gătitului în zilele noastre, experții au o părere și consensul general este că ceapa galbenă (numită și ceapă maro), cu conținutul său ridicat de sulf, este cea mai bună. Pentru cei mai mulți dintre noi, asta înseamnă probabil că ceapa standard pe care o gătiți este de fapt cea mai bună.

O tăietură foarte importantă!

Desigur, există o modalitate corectă și greșită de a tăia ceapa pentru acest proces. Cel mai eficient mod este să tăiați ceapa lung de la rădăcină până la vârf. Un sfat profesionist este să curățați ceapa, să o tăiați în jumătate, dar să păstrați capătul rădăcinii netăiat, astfel încât să țină ceapa împreună, iar apoi puteți face felii lungi mai repede fără ca nimic să scadă pe tabla de tocat! După ce ți-ai făcut toate feliile de ceapă, poți apoi tăia capătul și voilà, ești aproape gata de gătit! Ideea de bază este că, pentru că veți găti ceapa pentru o perioadă lungă de timp, nu trebuie să fie tocate prea fin sau veți pierde toată forma și textura vasului.

Ulei sau unt

Aceasta este o chestiune de gust personal, dar mulți bucătari preferă să folosească ulei de măsline și apoi să adauge unt. Un motiv pentru a nu folosi doar untul este că are un punct de afumare mai scăzut și poate arde de la sine. Dacă trebuie să alegeți, atunci vă recomandăm să folosiți un ulei de măsline extravirgin de bună calitate, deoarece este perfect pentru gătirea lentă.

Ingrediente pentru ceapa caramelizata:

  • Ceapă galbenă (numită adesea maro).
  • Unt
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Sare de mare
  • zahăr brun (opțional)
  • Otet balsamic (optional)

Metoda de caramelizare:

Încinge uleiul de măsline de calitate și untul într-o tigaie cu fundul gros. Când uleiul și untul s-au încălzit, adăugați ceapa tăiată feliată și amestecați. Ideea principală este că, în timp ce trebuie să ții cepele în mișcare, vrei și să se lipească puțin de tigaie pentru a le rumeni, dar nu pentru a le arde! Încercați să puneți cât mai multe cepe în contact cu fundul cratiței, gândindu-vă tot timpul că nu se arde!

După aproximativ 10 minute, adăugați un praf de sare de mare de bună calitate și continuați să amestecați. În această etapă, probabil că este timpul să ascultați o melodie preferată sau să începeți să lăsați vinul să respire! Apoi gătiți încet, adăugați puțină sare și continuați să gătiți timp de 30 de minute până la o oră întreagă. Timpul depinde de cantitate, dar faceți-le să se lipească de fund și apoi răzuiți-le. Lipiți și răzuiți, lipiți și răzuiți până când totul capătă o culoare frumoasă și adâncă. La sfarsit, puteti dezgla tigaia cu un strop de otet balsamic si apoi o lasati sa se raceasca.

Sugestii de servire:

Ceapa caramelizată este un acompaniament natural pentru a orna o friptură de ardei, folosită în supe, la quiche și multe alte delicii culinare. Nu uita de simpla bucurie de a-ți adăuga ceapa frumoasă la un burger sau la un simplu cârnați!