Orez Alb Persan Aburit (Chelo)
Nevoie de o garnitură fără gluten, prietenoasă cu fodmap și vegană? Orezul alb persan aburit (Chelo) ar putea fi o rețetă excelentă de încercat. O porție conține 547 calorii, 8g de proteine, și 15g de grăsime. Această rețetă servește 8. Pentru 91 cenți pe porție, această rețetă acoperă 9% necesarul zilnic de vitamine și minerale. 9 persoane au făcut această rețetă și ar face-o din nou. Mergeți la magazin și ridicați sare, șofran praf, ulei de canolan și alte câteva lucruri pentru a-l face astăzi. Este adus la tine de Epicurious. De la preparare la farfurie, această rețetă durează aproximativ 45 minute. Cu o lingură scor de 34%, acest fel de mâncare nu este atât de grozav. Încercați Tah Dig (Orez Persan), Orez Persan, și Orez Persan Cu Bijuterii pentru rețete similare.
Instrucțiuni
Umpleți o cratiță mare antiaderentă (cel puțin 6 litri) cu 12 căni de apă; adăugați ulei și sare. Acoperiți și aduceți la fierbere rapidă la foc mare.
Adăugați orezul și continuați să gătiți la foc mediu spre mare, amestecând ocazional.
După 3-5 minute, folosiți o lingură cu fante pentru a scoate câteva boabe din apă. Rupeți un bob în jumătate pentru a vă asigura că este "al dente" (vezi mai sus). Opriți focul și turnați orezul în strecurătoare pentru a se scurge; pus deoparte.
Pentru a aburi și a face tadig
Așezați cratița goală de 6 litri înapoi pe plită la foc mediu.
Adăugați ulei de canola de 1/4 inch și 2 linguri de apă.
Adăugați turmeric și / sau pudră de șofran. Se amestecă împreună.
Adăugați orezul scurs și formați-l într-o piramidă. Acoperiți oala și gătiți timp de 5-7 minute până când orezul începe să se aburească.
Descoperiți și așezați 2 prosoape de hârtie (una peste alta) peste orez. Capetele se vor extinde în afara vasului. Înlocuiți bine capacul.
Reduceți căldura la minim și fierbeți, acoperit, timp de 45 de minute. Opriți focul și înclinați capacul până când este gata de servit.
Cu o spatulă largă, scoateți orezul din oală, asigurându-vă că nu deranjați crusta (tadig) care s-a format pe fundul oalei.
Serviți orezul pe un platou plat de servire, așezându-l în formă de piramidă. Întoarceți tadigul pe un platou plat de servire inversând oala, așa cum ați inversa o tigaie pentru tort sau tăiați-o în bucăți și serviți în jurul orezului.
Garnitură opțională: orez cu șofran
Pentru a face apă de șofran, amestecați împreună 1 linguriță de fire de șofran zdrobite și 1/4 cană de apă fierbinte. Abrupt pentru câteva minute, până când apa devine galbenă.
Se amestecă apa de șofran cu orezul alb aburit. Folosiți acest orez galben intens pentru a face modele pe Chelo.
Se toarnă 1/2 cană de apă amestecată cu 1/4 cană de ulei de canola pe piramidă într-o oală mare. De asemenea, puteți îngheța acest orez, atâta timp cât nu îl amestecați până când nu este complet dezghețat. Puteți chiar să-l gătiți, să-l înghețați și mai târziu să-l aburiți pe măsură ce se dezgheță. Știu că va trebui să petrec timp în "iadul orezului" pentru că am recunoscut că am înghețat orezul persan, dar merită să-mi ușurez viața!
Chelo gătește foarte repede. Prin urmare, atunci când fac Chelo, mă asigur întotdeauna că am pregătit o strecurătoare în chiuvetă pentru a scurge orezul, astfel încât să nu-l gătesc prea mult. De asemenea, atunci când aburiți orezul așezând prosoapele de hârtie între capac și oală, asigurați-vă că acestea sunt în siguranță departe de căldură. După ce acest orez este aburit, este important să înclinați capacul pentru a permite să scape orice abur suplimentar, astfel încât fundul crocant să nu devină ud.Gătesc adesea acest orez joi și îl am gata de abur vineri cu câteva ore înainte de Shabbat.
Retipărit cu permisiunea de la mâncarea persană de la mireasa non-persană de Reyna Simnegar, 8011 Reyna Simnegar