Cum să gătești cușcuș

Cușcușul este un fel de mâncare nord-african format din granule mici de gris de grâu dur rulat, care se servește în mod tradițional cu o tocană deasupra. Cușcușul pe care îl veți găsi în magazine este în general „instantaneu”, ceea ce îl face foarte ușor și rapid de gătit. În cele din urmă, dacă poți fierbe un ceainic, poți găti cușcuș. Pe cont propriu, cușcușul înlocuiește rapid orezul sau alte cereale pentru a servi ca garnitură, dar poate fi și amestecat cu o gamă enormă de alte ingrediente pentru a-l transforma în salate, umpluturi sau garnituri mai interesante.

Cușcușul este un ingredient versatil care este grozav ca stand-by-dulap de magazin. Odată gătită, se păstrează bine, făcându-l o opțiune bună de cutie de prânz. Cu toate acestea, gătitul cușcușului va depinde de tipul de cușcuș pe care l-ați cumpărat. De obicei, în supermarketul tău, vei găsi două soiuri.

  1. Perla sau cușcuș israelian. În formă de bile rotunde, ca perle, această varietate poate fi gătită în mod similar cu alte tipuri de paste. După ce ați adus o oală mare cu apă la fiert, adăugați pur și simplu cușcușul și lăsați-l să fiarbă aproximativ 7-8 minute, sau până când este al dente. Imediat ce s-a scurs, turnați peste el o cantitate decentă de ulei de măsline, pentru a nu permite perlelor să se aglomereze. Mai simplu nu poate fi!

 

  1. Cușcuș tradițional (grâu integral sau alb). Acest soi este considerabil mai mic decât cușcușul perlat și, prin urmare, se gătește mult mai repede. Pentru a obține un fel de mâncare delicios, măsurați un raport de 1:1 de cușcuș și apă și aduceți apa la fiert. Când apa fierbe, adăugați boabele, acoperiți oala și luați-o de pe foc. Lăsați-l să stea 5 minute, acoperit, înainte de a scoate capacul și a pufosi cu o furculiță. Alternativ, puneți cușcușul într-un bol termorezistent și turnați peste apă clocotită sau bulion. Acoperiți cu folie alimentară sau cu un capac și lăsați 5-10 minute până când cușcușul este moale. Pufează cu o furculiță și stropește cu ulei de măsline. Asezonați cu sare și piper dacă doriți.

Aromatiza-ti cuscusul

Există multe moduri de a adăuga aromă cușcușului, iată câteva idei simple:

  • Condimentele și ierburile uscate pot fi adăugate la cușcușul crud înainte de a adăuga apa clocotită.
  • Odată gătit, cușcușul se împerechează frumos cu condimentele și ingredientele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Ierburile proaspete moi precum pătrunjelul, menta și coriandru, roșiile, ceapa primăvară, usturoiul, lămâia, măslinele, ardeiul iute, rodiile și fructele uscate sunt toate parteneri delicioase ai cușcușului.
  • O altă modalitate de a adăuga multă aromă cușcușului este să-l gătiți în aceeași formă în care a fost prăjită puiul sau bucata de miel, în timp ce carnea se odihnește. Adăugați cușcușul în tava lipicioasă, turnați peste apa fierbinte sau bulionul și acoperiți – cușcușul capătă o aromă de sos, ideal pentru servire cu carnea prăjită.

Idei de servire cu couscous

Există o multitudine de opțiuni odată ce ați gătit cușcușul. Iată doar câteva.

  • Faceți o salată de cușcuș. Încercați să faceți acest lucru cu roșii prăjite și năut sau înlocuiți boabele cu cușcuș din grâu integral în orice salată de cereale.
  • Acoperiți-l cu o tocană. Cușcușul tradițional marocan este adesea servit cu legume de sezon înăbușite. Împreună cu legumele, ai putea fi friptă de miel sau pui.
  • Serviți-l ca garnitură. Puteți îmbrăca cușcușul gătit cu ierburi, suc de lămâie, nuci de pin și ulei de măsline pentru a face un pilaf strălucitor și sănătos. Se asortează bine cu orice fel de proteine, fel principal de legume sau chiar supă.

Rețetele abundă cu cușcușul ca unul dintre ingredientele principale. Unele dintre acestea includ:

  1. O oală de pui și cușcuș

Această masă aromată dintr-o oală este perfectă pentru divertisment fără probleme la mijlocul săptămânii.

  1. Salată de cușcuș de 10 minute

Acest lucru este un umplutor grozav pentru cutia de prânz pentru o zi în oraș și este la fel de bun și acasă de la frigider.

  1. Supă marocană de roșii și năut cu cușcuș

Această supă umplutură este sănătoasă și plină cu aromele Africii de Nord: harissa, ghimbir, lămâie și coriandru.

  1. Friptură de pui cu cușcuș și umplutură de nuci de pin

Delicios cald sau rece și perfect pentru un picnic, acest pui umplut va fi un adevărat favorit.

  1. Cușcuș aromat cu sos de citrice și rodie

Această garnitură colorată se potrivește de minune cu cotlete de miel sau mâncăruri în stilul Orientului Mijlociu.

Odată fiert, cușcușul se va păstra la temperatura camerei câteva ore, sau la frigider timp de trei zile. Dacă cușcușul a fost amestecat cu alte ingrediente, acestea ar putea scurta durata de viață a frigiderului. Cușcușul gătit poate fi reîncălzit în cuptorul cu microunde dacă îl doriți fierbinte sau îl folosiți rece direct de la frigider.

După cum am menționat anterior, cu multitudinea de idei și rețete, versatilitatea cușcușului este pur și simplu, uluitoare. Cald sau rece, cu sau fără carne și legume, ușor și rapid de gătit, cușcușul ar trebui să fie un rezident permanent în dulapul din bucătărie!