Cum să gătești un curcan

Curcanul a fost de multă vreme carnea preferată pentru a înfrumuseța masa și a fi piesa centrală pentru sărbătorile de Crăciun și de Ziua Recunoștinței. Cu toate acestea, în fiecare an vin întrebări încărcate precum „Cum gătiți un curcan?” „Cât timp ar trebui să gătești un curcan?” și „Ce mărime de curcan ar trebui să iau?” Aceste întrebări și multe altele vor primi răspuns în acest articol și toate temerile și grijile tale vor fi satisfăcute.

Cât de mult curcan să cumperi

Regula generală este de 1 până la 1 1/2 kilograme de curcan de persoană. Desigur, acest lucru depinde în întregime dacă vă plac resturile sau nu. Dacă nu aveți de gând să urmați sandvișurile de a doua zi sau o supă caldă de curcan, atunci ar trebui să fie suficient 1 kilogram de persoană. O pasăre tipică de 14 kilograme servește 16 persoane.

Dezghețați curcanul

Nu uita să-ți dezgheți pasărea! Fiecare 4 kg de curcan congelat va avea nevoie de 24 de ore de dezghețare. Pentru o pasăre de 14 kilograme, plănuiți să scoateți curcanul din congelator cu cinci zile înainte de marele sărbătoare. Mutați-l la frigider pentru o dezghețare în siguranță.

Cum să vă pregătiți curcanul

Decojiți pasărea din ambalaj și îndepărtați toate mărunțișurile (cele bucăți de carne) din interiorul curcanului. Au tendința de a se ascunde adânc în interiorul păsării. Apoi, îndepărtați și aruncați toate buzunarele mari de grăsime de-a lungul gâtului.

Oferă-ți pasărea cu o cantitate suficientă de sare. Masează-l peste tot exteriorul curcanului. Acesta este secretul pentru a obține acea piele extra-crocantă de care tânjim cu toții în sărbătorile de Crăciun. Puneți pasărea la frigider când ați terminat.

Păstrați gâtul atunci când scoateți măruntaiele, deoarece acesta poate fi folosit pentru a face un sos foarte bun.

Pentru a obține un curcan delicios de umed, există câteva metode:

Primul este saramura, un proces care presupune înmuierea curcanului într-o soluție de apă, sare și ierburi peste noapte pentru a infuza pasărea cu umiditate și aromă.

A doua metodă posibilă este să umpleți curcanul cu arome precum mere, citrice, legume și ierburi, mai degrabă decât cu umplutură. Pe măsură ce curcanul se prăjește, aromaticele se vor descompune și vor crește umiditatea păsării.

Friptura Mare

Pasul 1. Planificați să începeți curcanul cu cel puțin patru ore înainte de a vă așeza la cină sau mai devreme, în funcție de dimensiunea păsării. Scoateți curcanul din frigider și lăsați-l să stea la temperatura camerei aproximativ 30 de minute. Curcanul se va găti mai uniform încălzindu-se puțin.

Pasul 2. Cel mai delicios sos de casă provine din picuraturi gustoase din tigaie. Pentru ca acest lucru să se întâmple, veți dori să adăugați legume, cum ar fi ceapa, țelina și morcovii tăiate grosier pe fundul tigaii, împreună cu ceafa de curcan. Acoperiți cu grătarul perforat sau grătarul. Legumele vor ajuta la aromatizarea picăturilor, precum și la protejarea lor împotriva evaporării în cuptor.

Pasul 3. Înainte de a condimenta curcanul, va trebui mai întâi să-l mângâiți cu prosoape de hârtie. Apoi frecați-l cu puțină sare și apoi cu condimentele preferate. Dacă aveți ierburi proaspete, adăugați o mână în cavitate, împreună cu puțin vin sau apă. Ajută la menținerea curcanului umed.

Pasul 4. Sarpă și perie. Legați bețișoarele împreună cu sfoară și ungeți pielea cu unt topit sau ulei.

Pasul 5. Să începem să prăjim! Așezați curcanul pe un grătar într-o tigaie și într-un cuptor preîncălzit la 350 de grade F (175 de grade C) și urmați timpii de gătire de mai sus în funcție de greutatea păsării. După aproximativ 40 de minute, reduceți temperatura cuptorului la 325 F pentru restul timpului de prăjire. Încercați să rezistați nevoii de a arunca o privire în cuptor în timp ce curcanul se prăjește. Deschiderea ușii răcește cuptorul, adăugând timp suplimentar de gătit.

Pasul 6. Cort și ungeți. Prăjiți până când pielea capătă o culoare aurie deschisă, apoi acoperiți pieptul lejer cu un cort de folie pentru a preveni rumenirea în continuare. În ultimele 45 de minute de prăjire, scoateți cortul din folie pentru a rumeni pielea. Ungerea nu este necesară, dar ajută la promovarea unei rumeniri uniforme. Tabelul de mai jos arată cât timp ar trebui să gătiți curcanul în funcție de mărimea acestuia.

Greutatea curcanului

Porții

Timp de gătit

10 până la 12 lb

6 la 8

2 1/4 până la 2 3/4 ore

12 până la 14 lb

8 la 10

2 3/4 până la 3 ore

15 până la 18 lb

10 la 12

3 1/4 până la 4 ore

18 până la 20 lb

12 până la 14

4 până la 4 1/4 ore

20 până la 22 lb

14 până la 16

4 1/4 până la 4 3/4 ore

23 până la 24 lb

16 până la 20

5 până la 5 1/4 ore

Pasul 7. Verificați temperatura și îndepărtați. Scoateți curcanul din cuptor când temperatura internă este cu 5 grade sub nivelul de fierbere dorit. Nu vă faceți griji, va fi în continuare sigur de mâncat. Curcanul tău va continua să gătească după ce îl scoți din cuptor. Îndepărtând pasărea devreme, de fapt te asiguri că nu se gătește prea mult sau nu se usucă.

Pasul 8. Lăsați-l să se odihnească. Lăsați-l să stea timp de 20 până la 30 de minute înainte de a tăia. Acest lucru permite ca sucurile să se redistribuie în toată carnea și facilitează cioplirea.

În timp ce curcanul se odihnește, verificați din nou temperatura după 10 minute pentru a vă asigura că curcanul a atins 165 de grade F.

Fă-ți sosul

Utilizați cele 20 până la 30 de minute în timp ce curcanul se odihnește pentru a face un sos delicios, folosind picuraturi și bulion, făină, lapte și condimente.

Sculpește-ți curcanul

Dacă ai rămas răbdător și ai lăsat curcanul să se odihnească înainte de a sculpta, ai ajuns deja la jumătatea drumului! Odihnirea curcanului permite redistribuirea sucurilor, asigurându-vă că curcanul nu este uscat, dar și evitând o mizerie mare suculentă pe tabla de tăiat, făcându-l mai greu de sculptat.

Bucurați-vă!

Mai rămâne un singur lucru de făcut — săpă! Această minune crocantă, maro-aurie, va fura spectacolul și va încânta prietenii și familia. Dă-ți o palmă pe spate și bucură-te de prada.